Слънцето може да окаже катастрофален ефект върху кожата, дори да

...
Слънцето може да окаже катастрофален ефект върху кожата, дори да
Коментари Харесай

Ето какво се случва, когато 40 години носиш слънцезащитен крем по лицето, но не и по врата

Слънцето може да окаже пагубен резултат върху кожата, даже да повреди нашите кафези по подобен метод, че да провокира избрани ракови болести. За благополучие, ние, човечеството, сме интелигентен тип )поне понякога) и сме измислили кремове, способни да блокират нездравословното излъчване. Колко ефикасни обаче са те? Според лицето и врата на тази 92-годишна жена – извънредно доста.

Фотографията е оповестена в Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology и демонстрира лицето и врата на 92-годишна жена, която е нанасяла овлажняващ крем с ултравиолетова отбрана по своето лице, само че не и по врата. Контрастът е изумителен.

Излагането на слънцето може да състари кожата ни, защото ултравиолетовите лъчи имат способността да проникват през нейните пластове и да повреждат клетките ни. Когато човек наподобява остарял поради възрастта, е едно (това е така наречен хронологично стареене), само че когато изглеждаш остарял в следствие от излагането на слънцето, то тогава приказваме за фотостареене.

Кожата е неповторим орган, който се въздейства директно от околната среда, в това число от слънчевото ултравиолетово излъчване. В резултат на това избрани елементи от тялото, които се излагат непрекъснато на другите детайли (лице, врат и ръце) ще наподобяват по-стари спрямо останалите, които кардинално са покрити (например торса).

Източник: C Posch 2021, CC BY-NC-ND 4.0

Освен че кара кожата ни да наподобява по-стара, излагането на слънцето поврежда и ДНК-то в кожните кафези. С течение на времето тези вреди се натрупват и човек може да развие генетични разновидности и рак. Ето за какво когато става дума за слънцето, стареенето и ракът вървят ръка за ръка.

В коментар по тематиката от 2021 година доктор Кристиян Пош – експерт по ракови проучвания – написа, че паралелите сред остаряването и рискът от рак показва, че в случай че се борим с признаците на стареене, можем да понижим и риска от болестта.

„ Въпреки че е малко евентуално да преборим със стареенето по най-различни аргументи (нито пък би трябвало да се опитваме), то другите модификатори на стареенето биха могли да усилят както времето, в което живеем без болести, по този начин и самата дълготрайност на живота “, написа Пош. „ В края на краищата кой не би желал да има още 20-40 здрави години? “.

„ Подобен прогрес би могъл да бъде осъществен посредством забележителното понижаване на обвързваните със старостта болести, в това число предварителната защита на раковите болести. Защо? Защото съществува доста припокриване сред главните белези на рака и тези на стареенето. Ето за какво в случай че обърнем внимание на биологичните промени на стареенето, ще успеем да се оправим и с предпоставките за окогенеза. “

Кожата наподобява остаряла постоянно поради оня вид клетъчни вреди, които усилват риска от развиването на рак. Ето за какво – било то посредством диета, метод на живот и, да – посредством потреблението на слънцезащитен крем – предотвратяването на стареенето може да ни помогне и с предотвратяването на рака на кожата. Въпреки че Пош признава, че това няма да отстрани изцяло риска от рак, си коства да опитаме и несъмнено да стартираме да нанасяме слънцезащитен крем и върху други елементи от тялото си – освен по лицето.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР