Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се

...
Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се
Коментари Харесай

Колко би струвал ток, произвен от ... сняг?

Слънцето и вятърът са двата естествени феномена, които най-често се употребяват за възобновима сила, само че един град в Северна Япония има вяра, че може да употребява подценяван запас, който има в обилие: сняг.

Тестът за доказване в град Аомори ще стартира идващия месец и ще продължи до март, написа Nikkei. Градът ще организира теста в съдействие с Forte, локален стартъп за осведомителни технологии, дружно с Токийския университет по електрокомуникации.

Тестът ще включва изхвърляне на сняг, отхвърлен от градски плугове, в басейн, ситуиран в затворено учебно заведение. Електричеството ще се генерира посредством температурната разлика сред снега и външния въздух.

Тръбите за транспорт на топлота ще бъдат сложени в снега, източникът на леден въздух. Междувременно външният въздух се нагрява от слънцето. Тази разлика в температурите се употребява за основаване на конвекционен ток в охлаждащата течност вътре в турбината. Конвекционният ток върти турбината, с цел да създава електричество.

Коджи Еноки, доцент в Университета по електрокомуникации, e разработиl системата. Изчислено е, че този развой може да създава електричество толкоз дейно, колкото слънчевата сила.

Очаква се снежната сила да се генерира при ниски разноски. По сходен метод японският морски транспортьор Mitsui O.S.K. Lines (MOL) възнамерява да комерсиализира система, която генерира електричество, употребявайки температурните разлики сред повърхностните води и океанските дълбочини.

MOL има за цел да генерира сила на цена от почти 20 йени (14 цента) на киловатчас до 2025 година Това би било по-ниско от разноските за офшорна вятърна сила и петролна топлинна сила през 2030 година, съгласно оценката на японското министерство на стопанската система, търговията и промишлеността.

Снежната сила употребява по-големи температурни разлики, в сравнение с преобразуването на океанската топлинна сила, тъй че има капацитет да коства даже по-малко за генериране на електричество.

Има също по този начин проекти за оползотворяване на топлота от горещи извори, с цел да се произведат още по-големи температурни вариации. Има доста курорти с горещи извори в североизточния район на Япония в региони, където вали доста сняг. Един от тях е Сукаю Онсен в Аомори.

" Колкото по-големи са температурните разлики, толкоз по-голяма е успеваемостта на генерирането на електрическа енергия ", сподели Еноки.

Ханове с горещи извори биха могли да се разпространяват, като кажат, че хижите им се зареждат от насъбрания сняг. Хановете биха могли да привлекат ново търсене, като тематични семинари за понижаване на въглеродните излъчвания.

" Очакваме с неспокойствие това да докара до нови бизнеси ", сподели представител в новото бюро за поддръжка на бизнеса на Аомори.

Аомори харчи десетки милиони долари всяка година, с цел да отстрани снега от пътищата. Снегът нормално се изхвърля в океана. Ако снежната сила стане осъществима, огромните съоръжения с в допълнение пространство също могат да одобряват отстранения сняг. Топлината, генерирана от фабриките, може да генерира електричество дейно посредством системата.

По време на теста за доказване ще бъдат създадени обособени системи за зареждане от сняг за бизнеса и семействата.

" Ще създадем по този начин, че [системата] да може да проникне през дребни клиенти, тъкмо като производството на слънчева сила ", сподели президентът на Forte Джун Касай. Широкото приемане на генератора за сняг ще облекчи проблемите със зареждането през зимата.

Смята се, че снежната сила има по-малко влияние върху околната среда от другите форми на възобновима сила. Kansai Electric Power анулира проектите си за вятърен парк през юли, защото той ще бъде ситуиран покрай народен парк. Слънчевата сила създава отработени слънчеви панели, които изискват изхвърляне. Разтопеният сняг обаче може да се изхвърли като елементарните отпадъчни води.

Касаи получил ентусиазъм да употребява сняг за генериране на сила, откакто чул за европейски стартъп, който употребявал пясък за произвеждане на електричество. Според него новата снежна електрическа система може да обезпечи решение за европейските страни, изправени пред енергийна рецесия вследствие на войната в Украйна.

" Стремя се да осигуря генериране на електрическа енергия от сняг за по-студените райони в Европа и другаде като на ниска цена способ за произвеждане на възобновима сила с налични разноски за внедряване ", сподели Касаи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР