Слънце, искрящо синя вода, надвиснали над сгради и отвсякъде светещото

...
Слънце, искрящо синя вода, надвиснали над сгради и отвсякъде светещото
Коментари Харесай

5 рецепти, с които да пренесем остров Капри у дома

Слънце, искрящо синя вода, надвиснали над здания и отвред светещото жълто на лимоните. Тези цитруси неслучайно са негласният знак на цялото Амалфийско крайбрежие, както и на Капри. Лимоните участват и в някои от най-популярните предписания от острова - напълно не комплицирани, само че извънредно ароматни и вкусни ястия.
 Крайбрежието на Амалфи и новото остаряло летище, което ще го направи по-достъпно
Новото остаряло летище, което ще направи Амалфи още по-достъпен

Добра вест и за туристите, и за локалните

Тайната им? Най-пресните артикули, като локални риби и моцарела, благоуханен босилек и риган, сезонни домати. И лимони, несъмнено.

Салата Капрезе
 Снимка 673257

Гранд хотел Quisisana e първото място, в чието меню се появява салата капрезе, наименувана тъкмо по този метод. Няма по-подходящо място да я пробваме от Капри и Амалфийското крайбрежие, само че въпреки всичко може да да я приготвим и у дома. Трябват ни най-свежите домати, които можем да намерим (защо не от личната ни градина), качествена моцарела и босилек. Нарязваме доматите и моцарелата на кръгчета, подреждаме ги в чинията и ги поръсваме с дресинг. Него сме приготвили авансово от прясно изстискан лимонен сок, сол, черен пипер и зехтин. Украсяваме с босилека.

Лимонени спагети Da Paolino
 Снимка 673259

Мястото е именито за Капри - ресторант Da Paolino, чийто " салон " е ситуиран на тераса под намерено небе, а масите са пръснати сред над 100 лимонови дървета. Независимо от звездните посетители като Дженифър Лопес, Крис Дженър, принцеса Каролина Монакска, менюто е семпло, а звездата в него са тези простички лимонови. Слагаме пастата да се вари, а в това време настъргваме кората на два лимона, след което изстискваме лимоновия сок от тях. Към него прибавяме 2/3 чаша настърган пармезан, също толкоз зехтин, сол и черен пипер на усет. Разбъркваме добре. Отцеждаме готовите спагети, като резервираме чаша от водата. Прехвърляме ги при лимоновата примес, прибавяме настърганата лимонова кора и бъркаме, като последователно прибавяме и отделената от варенето вода. Сервираме с босилек и комат лимон.

Acqua pazza фагри
 Снимка 673258

Това ядене включва два основни детайла от кухнята на неаполското крайбрежие - алено фагри и соса acqua pazza, което безусловно значи " луда вода " поради пикантния си усет. Почистваме рибата. Запържваме няколко скилидки чесън и пикантен пипер на люспи в зехтин, а по-късно прибавяме десетина разполовени чери доматчета. Добавяме рибата и заливаме с чаша бяло вино и чаша вода. Оставяме да къкри покрито 20 минути. Сервираме горещо.

Лимончело
 Снимка 673256

Прочутият лимонен ликьор се сервира из цяла Италия, само че родината му е Капри. Разбира се, най-добре е да се прави с органични от острова, или най-малко домашни такива. Трябват ни 10 лимона, 1 л 95-градусов алкохол, 1 л вода и 1 кг захар. Измиваме добре лимоните и настъргваме кората. Накисваме я в алкохола за към три седмици в компактно затворен съд надалеч от директна светлина. Добре е да разклащаме съда през няколко дни, а след три седмици да прецедим. Приготвяме сироп, като варим водата и захарта за 15 минути. Охлаждаме и прибавяме към лимоновата примес. Оставяме я да престои 10 дни - на единайстия имаме лимончело! Сервираме добре охладено.

Торта Капрезе
 Снимка 673260

Като съвсем всички велики предписания, и тази се ражда инцидентно. Около 1920 година сладкарят от Капри Кармине Ди Фиоре не помни да добави брашно към сладкиша с и бадеми. Грешката му ражда бухнал и апетитен десерт без глутен. За него ни трябват 350 г смлени бадеми, 350 г захар, 260 г масло, 200 г разтопен черен шоколад и 7 яйца. Разбиваме маслото със захарта, след което прибавяме един по един жълтъците, като разбъркваме. Прибавяме бадемите и разтопения шоколад. Белтъците разрушаваме на сняг и деликатно смесваме с тестото. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем 45 минути на 160°.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР