Слънчевото време днес предизвика стотици бургазлии да се изкъпят за

...
Слънчевото време днес предизвика стотици бургазлии да се изкъпят за
Коментари Харесай

Бургазлии беснеят: Искат да се къпят през септември, но тази гад ги спира

Слънчевото време през днешния ден провокира стотици бургазлии да се изкъпят за последно в морето и да закрият сезона, макар че от петък настъпи астрономическата есен. Хората изпълниха плажа от сутринта, като множеството избраха единствено да събират загар поради студения вятър, написа " Флагман ". Не липсваха обаче и запалянковци, които се престрашиха да се изкъпят в морето. Концесионерите се бяха погрижили за сигурността им, осигурявайки спасители на част от постовете, макар че интензивният сезон от дълго време завърши.

Плажуващите не се тормозиха даже и от голямото настъпление на медузи, особено за този интервал от годината. Мекотелите от типа „ ризостома “ към този момент са завзели огромна част от морската вода.

Видовете медузи, които населяват Черно море, не са рискови за хората. Контактът с тях предизвиква алергични реакции на кожата, провокирани от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, а също и таласин (предизвикващо сърбеж в-во) и конхестин (усилващо действието на таласина в-во, предизвикващо алергична реакция). Предизвикват парене на кожата, обриви или в по-редки случаи появяването на мехури.

При опарване от медуза мястото се промива със солена морска вода. Чешмяната не е подобаваща и може единствено да утежни ситуацията.

От изуменото място незабавно се отстраняват всевъзможни останки от слуз, само че не с ръце, с цел да не бъдат опарени и те. Най-добре е прилепчивото вещество да бъде избърсано и подсушено добре. Това е задоволително, в случай че няма провокирана тежка алергична реакция.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР