Слънчево изригване предизвиква радиозаглушаване в Австралия и Азия. Те засягат

...
Слънчево изригване предизвиква радиозаглушаване в Австралия и Азия. Те засягат
Коментари Харесай

Магнитна буря предизвика проблеми в авиацията

Слънчево изригване провокира радиозаглушаване в Австралия и Азия. Те засягат и честотите, употребявани в авиацията. Продължителното слънчево изригване освободи огромно изхвърляне на коронарна маса във вторник, което по-късно се насочи към Земята.

Според Space.com облакът от гореща плазма е летял със скорост от над 400 км/сек, написа nova.cz, представена от bTV. 

Такива изригвания могат да доведат до геомагнитни стихии, които от своя страна провокират спирания на връзките и даже могат да доведат до щета на някои уреди.

Според уеб страницата Daily Mail от Югоизточна Азия и Австралия са получени известия за спирания на радиовръзките. Те засягат и честотите, употребявани за връзка, да вземем за пример от транспортните самолети.

 

След мощна геомагнитна стихия: Облаците със слънчева плазма доближиха Земята

Това може да провокира сбой в информационните системи

" Засегнатите са най-вече хора, които разчитат на GPS услуги, изключително на огромни географски ширини, както и някои аграрни производители и всички, които употребяват безпилотни самолети ", изясни физикът Тамита Сков.

Националната океанска и атмосферна администрация на Съединени американски щати прави оценка спирането като умерено. Прекъсванията на сигнала могат да продължат десетки минути. Тя обаче твърди, че не е имало геомагнитна стихия. Съществува обаче 45% възможност спиранията да се повторят през идващите дни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР