Слънчевият октомври ще е в настроение до сряда. В Пловдив

...
Слънчевият октомври ще е в настроение до сряда. В Пловдив
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Прибирайте гроздето и плодовете...

Слънчевият октомври ще е в въодушевление до сряда. В Пловдив и района най-високите дневни температури ще доближат 21 градуса, а заран минималните ще паднат до 7 градуса. От сряда времето ще е ту слънчево, ту облачно, с валежи, а живакът ще падне до 15 градуса денем. Във високите полета на Западна България се предвижда нараснала възможност за формиране на слани, което изисква навреме прибиране на зеленчуковите култури от късното полско произвеждане, подлежащи на осланяване, предизвестяват агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

Валежите в края на септември единствено тук-там в Югозападна България имаха стопанско значение и доведоха до усъвършенстване положението на горния почвен пласт и на изискванията за осъществяване предсеитбената подготовка на площите, планувани за засяване с есенници. Поради сушата в края на лятото на доста места в страната сеитбата на зимната рапица, която се прави през септември, бе отсрочена за октомври, след агротехническите периоди.

През първата седмица от октомври изискванията ще бъдат подобаващи за освобождение на площите от късните окопни култури, за прибиране на плодовата и гроздовата годишна продукция.

През този месец са агротехническите периодите за сеитбата на зимните житни култури. През първото десетдневие е оптималният период за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а през третото десетдневие - за регионите по Черноморското крайбрежие.

През множеството дни от първото и второто десетдневие плануваните температури ще са към и над нормата за интервала. Това ще форсира развиването на засетите есенни посеви в регионите, където влагата не е ограничителен фактор. В края на месеца при засетите в средата на октомври зимни житни култури ще се следи фаза покълване. Фаза трети лист ще доминира при посевите, засети при започване на октомври.

Прогнозираното релативно изсъхнало и топло време през последното десетдневие на месеца ще бъде причина за нарастване популацията на полската полевка - един от най-опасните вредители при зимните житни култури. До края на месеца есенните посеви би трябвало да се обследват за съществуване на вредителя и при бройка над прага на икономическа вредност (2 броя дейни колонии на декар) е наложителна своевременна битка с позволените за задачата родентициди (отровни примамки, които се слагат във входовете на колониите).

В края на октомври изискванията ще бъдат подобаващи за осъществяване на някои фитосанитарни действия при овошките. Ябълковите и крушовите насаждения, нападнати от заболяването струпясване, е належащо при започване на листопада, след прибиране на плодовете, за съкращаване на болестта да се третират с 5% разтвор от карбамид. При костилковите овощни типове против причинителите на сачмянка, ранното кафяво изгниване и къдравост по прасковата се предлага напръскване с 2% бордолезов разтвор, само че след всеобщия листопад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР