Слънчевите и вятърните централи няма да решат проблема със зареждането

...
Слънчевите и вятърните централи няма да решат проблема със зареждането
Коментари Харесай

Ще може ли електро-мрежата да поеме електрическите коли?


Слънчевите и вятърните централи няма да решат казуса със зареждането на възходящия брой електрически автомобили (снимка: CC0 Public Domain)

Електрическите коли стават все по-популярни, само че с това все по-належащ става и въпросът може ли електрическата мрежа да се оправи с възходящия брой електрически транспортни средства (EV)? Тази смяна изисква да вземем ограничения в точния момент, предизвестява изследователската компания ABI Research.

Електромобилите се сочат като неразделна част от ограниченията за реализиране на нулевовъглеродна транспортна система и в по-голям мащаб – нулевовъглеродна стопанска система. Но, въпреки това, наклонността към потребление на EV в допълнение натоварва мрежата. А с това рискуваме по-чести прекъсвания на тока заради възходящите потребности от зареждане на батериите на електрическите автомобили, споделя Джеймс Ходжсън, анализатор в ABI.

Нарастващото търсене на електрически автомобили съставлява голямо предизвикателство пред мрежовите оператори. Същевременно то е привлекателна пазарна опция за фирмите, които могат да обезпечат ефикасни интелигентни решения за зареждане.

Натоварване

Най-значимият метод, по който електрическите транспортни средства въздействат на електрическата мрежа, е добавената обща консумация на сила. Например, в случай че едно семейство реши да размени двете си ДВГ транспортни средства с електрически автомобили, това ще усили дневната консумация на електрическа енергия в семейството с цели 74%.
още по темата
Ако си представим за миг по какъв начин всяко семейство в дадена страна размени ДВГ-колите си с електрически автомобили, то това ще значи скок с ¾ в потреблението на сила. Е, резултатите биха били пагубни за електрическата мрежа.

Вярно е, че от ден на ден електрически автомобили, предлагани на пазара, имат „ двупосочна “ зарядна система, т.е. евентуално могат да зареждат дома. Тази функционалност може да наподобява обещаващо – и тя в действителност е практична за обстановки с спиране на зареждането, само че тя акцентира какъв брой хищни за сила могат да бъдат актуалните електрически автомобили.

По-важното: разпределението

Въпреки фрапантното нарастване на потреблението на сила, което би предизвикало всеобщото нахлуване на електрическите автомобили, същинското предизвикателство не е обезпечаването на повече електричество, а разпределението на силата.

Повечето страни по света разполагат с задоволително електрическа сила, с цел да отговорят на бъдещото търсене, което ще се породи от електрическите автомобили. Но тази сила не постоянно е подготвена за потребление, когато е належащо. В свят, в който несъответствията в мрежата са естествени, заради увеличеното ползване на електрическа енергия, последното нещо, от което се нуждае операторът на мрежата, са още милиони притежатели на електрически автомобили, които зареждат колите си — и теглят ток от мрежата — по едно и също време.

Наличието на повече възобновими източници е единствено непълен отговор на казуса. Слънчевата и вятърната сила се добиват във време, което не съответствува с часовете на пиково търсене. Това постанова да се употребяват други, по-предвидими и управляеми възобновими източници и огромни системи за предпазване на електрическата енергия.

Нова инфраструктура – не е решение

За да се отговори на нарасналото търсене на сила от електрическите автомобили, някои оферират просто да се разшири инфраструктурата за генериране на електрическа енергия и да се „ енергизира “ съществуващата електрическа инфраструктура. Подобни планове обаче ще изискват до 15 години – както и доста запаси.

Едновременно с това остава налице фактът, че електрическите системи би трябвало да бъдат непрестанно уравновесени. Това значи честотата на зареждането да остава постоянно в границите на безвредните работни граници.

Като се имат поради всички тези провокации, излиза, че държавните управления, мрежовите оператори, комуналните сдружения, операторите на станции за зареждане на е-коли и всички други заинтригувани страни би трябвало да възприемат интелигентни принадлежности и тактики за зареждане на новото потомство транспортни средства.

Смарт-зареждане

За да се поддържа стабилен баланс сред навлизането на електрическите автомобили и потреблението на електрическата мрежа, съгласно ABI, ще са нужни пет функционалности и тактики за интелигентно зареждане:

Дали тези рекомендации на анализаторите ще бъдат взети поради от държавните управления и енергийните компании, следва да забележим в околните години. В противоположен случай енергийната система в действителност може да не издържи на темпото на електрификация на превоза.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР