Слънчевите и вятърните централи няма да решат проблема със зареждането

...
Слънчевите и вятърните централи няма да решат проблема със зареждането
Коментари Харесай

Ще може ли електро-мрежата да поеме електрическите коли?


Слънчевите и вятърните централи няма да решат казуса със зареждането на възходящия брой електрически автомобили (снимка: CC0 Public Domain)

Електрическите коли стават все по-популярни, само че с това все по-належащ става и въпросът може ли електрическата мрежа да се оправи с възходящия брой електрически транспортни средства (EV)? Тази смяна изисква да вземем ограничения в точния момент, предизвестява изследователската компания ABI Research.

Електромобилите се сочат като неразделна част от ограниченията за реализиране на нулевовъглеродна транспортна система и в по-голям мащаб – нулевовъглеродна стопанска система. Но, въпреки това, наклонността към потребление на EV в допълнение натоварва мрежата. А с това рискуваме по-чести прекъсвания на тока заради възходящите потребности от зареждане на батериите на електрическите автомобили, споделя Джеймс Ходжсън, анализатор в ABI.

Нарастващото търсене на електрически автомобили съставлява голямо предизвикателство пред мрежовите оператори. Същевременно то е привлекателна пазарна опция за фирмите, които могат да обезпечат ефикасни интелигентни решения за зареждане.

Натоварване

Най-значимият метод, по който електрическите транспортни средства въздействат на електрическата мрежа, е добавената обща консумация на сила. Например, в случай че едно семейство реши да размени двете си ДВГ транспортни средства с електрически автомобили, това ще
Всичко за Вашата сватба
усили дневната консумация на електрическа енергия в семейството с цели 74%.
още по темата
Ако си представим за миг по какъв начин всяко семейство в дадена страна размени ДВГ-колите си с електрически автомобили, то това ще значи скок с ¾ в потреблението на сила. Е, резултатите биха били пагубни за електрическата мрежа.

Вярно е, че от ден на ден електрически автомобили, предлагани на пазара, имат „ двупосочна “ зарядна система, т.е. евентуално могат да зареждат дома. Тази функционалност може да наподобява обещаващо – и тя в действителност е практична за обстановки с спиране на зареждането, само че тя акцентира какъв брой хищни за сила могат да бъдат актуалните електрически автомобили.

По-важното: разпределението

Въпреки фрапантното нарастване на потреблението на сила, което би предизвикало всеобщото нахлуване на електрическите автомобили, същинското предизвикателство не е обезпечаването на повече електричество, а разпределението на силата.

Повечето страни по света разполагат с задоволително електрическа сила, с цел да отговорят на бъдещото търсене, което ще се породи от електрическите автомобили. Но тази сила не постоянно е подготвена за потребление, когато е належащо. В свят, в който несъответствията в мрежата са естествени, заради увеличеното ползване на електрическа
Всичко за Вашата сватба
енергия, последното нещо, от което се нуждае операторът на мрежата, са още милиони притежатели на електрически автомобили, които зареждат колите си — и теглят ток от мрежата — по едно и също време.

Наличието на повече възобновими източници е единствено непълен отговор на казуса. Слънчевата и вятърната сила се добиват във време, което не съответствува с часовете на пиково търсене. Това постанова да се употребяват други, по-предвидими и управляеми възобновими източници и огромни системи за предпазване на електрическата енергия.

Нова инфраструктура – не е решение

За да се отговори на нарасналото търсене на сила от електрическите автомобили, някои оферират просто да се разшири инфраструктурата за генериране на електрическа енергия и да се „ енергизира “ съществуващата електрическа инфраструктура. Подобни планове обаче ще изискват до 15 години – както и доста запаси.

Едновременно с това остава налице фактът, че електрическите системи би трябвало да бъдат непрестанно уравновесени. Това значи честотата на зареждането да остава постоянно в границите на безвредните работни граници.

Като се имат поради всички тези провокации, излиза, че държавните управления, мрежовите оператори, комуналните сдружения, операторите на станции за зареждане на е-коли и всички други заинтригувани страни би
Всичко за Вашата сватба
трябвало да възприемат интелигентни принадлежности и тактики за зареждане на новото потомство транспортни средства.

Смарт-зареждане

За да се поддържа стабилен баланс сред навлизането на електрическите автомобили и потреблението на електрическата мрежа, съгласно ABI, ще са нужни пет функционалности и тактики за интелигентно зареждане:

Дали тези рекомендации на анализаторите ще бъдат взети поради от държавните управления и енергийните компании, следва да забележим в околните години. В противоположен случай енергийната система в действителност може да не издържи на темпото на електрификация на превоза.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg