Слънчевата сонда на НАСА Паркър, пусната през 2018 г., пътува

...
Слънчевата сонда на НАСА Паркър, пусната през 2018 г., пътува
Коментари Харесай

Изследвания на сондата Паркър показват, че хората все още не разбират Слънцето

Слънчевата сонда на НАСА " Паркър ", пусната през 2018 година, пътува по-близо до Слънцето от всяка предходна задача за няколко дни предишния ноември и през април 2019 година Учени разкриха невероятните открития от тези първи две близки срещи в няколко документа оповестени в сряда, оповестяват Nature и NASA, представени от " Вайс " и " Гардиън ".

Най-бързият обект, създаван в миналото от хората открива интензивни енергийни талази в нашето Слънце и скорости на слънчевия вятър оттатък плануваните от всеки модел .

Откритията са непредвидени и не могат да бъдат елементарно обяснени , което допуска, че има обилни пропуски разбирането за Слънцето . Въпреки че Слънцето е център на Слънчевата система и подхранва живота на Земята, то е един от най-неизследваните обекти в Космоса заради мощната топлота и радиация .

" Беше доста вълнуващо . Това е изследване на първа линия ", разяснява Джъстин Каспър, водещ създател на едно от изследванията и професор по галактически науки в Мичиганския университет.

По време на двете си задачи, " Паркър " минава на разстояние 15 милиона благи от повърхността на Слънцето , надалеч над върха от 25 милиона благи, подложен за първи път от задачата на " Хелиос 2 " на НАСА през 1976 година " Паркър " също по този начин претендира за купата на най-бърз основан от индивида обект в историята, до момента в който минава до Слънцето с над 153 000 благи в час.

" Паркър " открива нови феномени в границите на една четвърт от астрономическата единица (AU), дистанцията сред Земята и Слънцето, от слънчевата повърхнина. На това разстояние сондата оповестява, че слънчевият вятър, представляващ поток от заредени частици , предавани от Слънцето, се върти към звездата със скорости, надалеч надвишаващи плануваните модели .

" За наша огромна изненада, по времето, когато стигнахме до най-близкия ни метод, слънчевият вятър бе сред 35 и 50 километра в секунда към Слънцето. Това е от 15 до 25 пъти по-бързо, в сравнение с предвиждат общоприетите слънчеви модели , тъй че ние пропущаме нещо в действителност фундаментално в нашите общоприети модели на Слънцето - по какъв начин се върти и по какъв начин вятърът се откъсва - и това е в действителност забавно ", изяснява Каспър.

" Паркър " е ударен от серия от извънредно интензивни " Алфвен талази " (нискочестотни вибрации на плазма) в слънчевия вятър. Междупланетните задачи от дълго време следят по-малко енергийни Алфвен талази, които са пулсации, които протичат през намагнетизирана плазма от Слънцето.

" От време на време и внезапно в границите на секунди скоростта напразно скача с към 300 000 благи в час . Тогава, за секунди или стотни от секунди, галактическият транспортен съд е там, обхванат от този изблик на скоростта напразно и по-късно също толкоз бързо отминава ", добавя Каспър.

Тези прояви са толкоз мощни, че изкривяват и усукват магнитното поле , до момента в който минават през него. " Усещате какъв брой тъкмо сила има в тези талази спрямо елементарните Алфвен талази, които сме виждали преди ".

Въпреки че механизмът зад тези талази към момента е незнаен , тяхната мощ може да помогне да се обяснят две загадки з а Слънцето: Защо слънчевата корона или атмосферата на Слънцето е към 1000 пъти по-гореща от повърхността му и за какво слънчевият вятър ненадейно се форсира до хиперзвукови скорости на несъмнено разстояние от Слънцето.

Учените подозират, че мистериозен развой изхвърля топлота и сила в слънчевата корона , а новооткритите талази може да са част от тази динамичност . " Търсихме изригвания с сила, когато се приближихме до Слънцето и виждаме няколко доста огромни, тъй че това е добре. В нашите първични разбори те несъмнено носят доста сила, тъй че са доста перспективни като източник на сила ", разяснява Каспър.

" Няма да настоявам по никакъв метод, че сме разрешили мистерията, само че имахме някои доста изненадващи резултати , с цел да нарисуваме пътя към привършване на тези въпроси ", добавя той.

Новите данни на " Паркър " оспорват дългогодишните догатки за Слънцето , което ще докара до по-добри модели на слънчеви стихии , които могат да обиден Земята, както и еволюцията на звездите във вселената , а задачата едвам стартира.
 „ Паркър “ се приближи на рекордно разстояние до Слънцето
„ Паркър “ се приближи на рекордно разстояние до Слънцето

Сондата ще усъвършенства върха си многократно…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР