Слагаме слънчевите очила и поглеждаме към най-лятното лятно нещо -

...
Слагаме слънчевите очила и поглеждаме към най-лятното лятно нещо -
Коментари Харесай

Какво не знаем за слънчогледа

Слагаме слънчевите очила и поглеждаме към най-лятното лятно нещо - слънцето. А напълно самоуверено и без очила го прави не какъв да е, а слънчогледът. Това обичано растение, което ни припомня за най-хубавото време в годината! Но дали сме се замисляли какъв брой висок е най-високият слънчоглед в света? А къде ли се намира?
 Слънчогледови семки, хранителната им стойност и какви са изгодите от тях за здравето ни
Малките семки с огромна изгода за здравето

Имаме си опрощение за цяло пакетче

Родното място на слънчогледите е Америка. Исторически доказателства сочат, че растението е култивирано от локалните американци към 3000 година пр.н.е., а някои археолози допускат, че даже е допустимо да е опитоменo преди царевицата. Слънчогледът е държавното цвете на Канзас и националното цвете на Украйна.

Но стига толкоз история... Нека се срещнем с някои любопитни и занимателни обстоятелства за слънчевото цвете, които ни карат да се усмихваме и прибавят щипка наслада в деня ни.
 Снимка 582697

Най-високият слънчоглед

Световният връх за най-голям слънчоглед е подложен през 2014 година Растението се извисява на към 916 см в небето, негов татко е Ханс-Петер Шифър, а родното място - Германия, напомня The Spruce.

Следват слънцето

Една от най-уникалните черти на слънчогледа е феноменът, наименуван " хелиотропизъм ". Слънчогледите реагират на посоката на слънцето. Слънчогледовите пъпки са обърнати на изток заран и следват слънцето през целия ден.
 Снимка 582702

Магнит са за пчелите

Слънчогледите са магнит за пчелите. Всяка цветна глава създава доста количество прашец и нектар, които примамват пчели и други опрашители.

Някои хорат имат боязън от тях

Въпреки че слънчогледите са знак на позитивност, някои хора се опасяват от тях. Страхът от слънчогледа се назовава " хелиантофобия ". Може да звучи необичайно, имайки поради хубостта на растението, само че главните аргументи са точно неговият външен тип, миризма или даже единствено мисълта за него.
 Снимка 582704

Богати на витамин D

Някои хора не получават задоволително слънчева светлина, от която се нуждаят, заради естеството на тяхната работа или среда. Слънчогледовото масло е отличен източник на витамин D, както и на витамин А, Е, фосфор, магнезий, селен, мед и желязо.

Не се обръщат един към различен при облачно време

Съществува мит, че слънчогледите се изправят един против различен през облачни дни. Въпреки че звучи като един от най-привлекателните обстоятелства за слънчогледа, в действителност е научно неакуратен. Слънчогледите реагират единствено на слънцето, като остават на мястото си в негово неявяване.
 Снимка 582705

Те са маргаритки

Слънчогледът принадлежи към семейство маргаритки (Asteraceae), което има над 1500 рода и повече от 20 000 типа. Това е най-голямото семейство цъфтящи растения. Маргаритките споделят това семейство и с хризантемите и марулята, написа Facts. Net.
 Витамин D, холекалциферол и какви са изгодите от приемането му
Страдаме ли от дефицит на витамин D

И за какво е значимо да го одобряваме като добавка

Помагат при горест

Слънчогледите са " щастливи и радостни цветя ". Много постоянно, тъкмо назад на хелиантофобията, даже единствено когато гледаме слънчоглед, започваме да се усещаме по-добре и по-позитивно настроени.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР