Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ

...
Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ
Коментари Харесай

Сладко от люти чушки и 300-годишна рецепта за пушен колбас спечелиха надпреварата Съхрани родния вкус

Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са спечелилите в акцията на Лидл България „ Съхрани родния усет “, която започва през септември тази година и има за цел да резервира неповторимите български предписания и обичаи.

След извънредно сложна и оспорвана конкуренция сред близо 1500 оферти от цялата страна, Лидл България, дружно с началник Манчев и началник Шишков, избраха не един, а два продукта, открояващи се най-силно със своя неповторим усет. Така напролет на 2018 година пушената кълбъсъ и сладкото от люти чушки ще станат част от продуктовата линия на веригата с висококачествени артикули от български производители „ Родна стряха “ – по този начин всички клиенти на Lidl ще могат да се убедят в неповторимите им вкусови качества. Едновременно с това те ще донесат на своите създатели и парична премия от 10 000 лв..

Зад ексцентричните усети на двете предписания стоят две дами, всяка от които с друга история. Мария Иванова от с. Асеново, област Плевен, е пазителят на 3-вековна рецепта, по която се прави небезизвестната асеновска пушена кълбъсъ. Тя идва от кухнята на банатските българи и е пренесена в България преди близо 300 години от Австроунгарската империя. „ Нашите баби и дядовци са правели кълбъсъ всяка зима. Присъствала е на трапезата като наложителен деликатес за коледните и великденски празници. От тогава до през днешния ден я пазим и я предаваме от потомство на потомство “, споделя през днешния ден вуйна Мария, както я назовават околните й, като признава, че достоверният усет на кълбъсъта идва от естественото й опушване на три стадия.

Изключителна приятност за небцето носи и сладкото от люти чушки – на аромат основава очакване за нещо солено, след което се разпростира като сладко-лютиво. „ Тайната е в марината, в която се поставят лютите чушки “, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас. „ Тази рецепта имам от своята баба, която я е запазила от предходни генерации. С годините беше малко позабравена, само че в този момент мисля, че е пристигнал моментът повече хора да схванат за нея “, споделя Диляна, като добавя, че най-вече сладкото от люти чушки върви с късчета сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.

„ Кампанията „ Съхрани родния усет “ е естествено продължение на всичко, което Лидл България е правил и продължава да прави в поддръжка на българските производители, българските артикули и българския усет. Тя е и блестящо доказателство, че българинът пази благосъстоянието и достоверността на своята кухня и не просто предава родния усет от потомство на потомство в фамилията, само че съхранява българската традиция като цяло. Затова за нас ще бъде изключителна чест и отговорност да приемем тези два продукта в фамилията на „ Родна стряха “ и да ги създадем налични за всички наши клиенти “, разяснява Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

Главни настоящи лица в акцията „ Съхрани родния усет “ бяха началник Манчев и началник Шишков, които обиколиха цяла България, с цел да открият най-впечатляващите родни усети. „ За нас това беше вълнуващо странствуване не просто из традициите и историята на българската кухня, само че и из българската народопсихология като цяло. Защото всяка кухня отразява характера на своя народ “, обобщава усещанията си началник Иван Манчев.

„ Оказва се, че българската кухня е област, в която доста ревниво пазим своите обичаи и ги предаваме на идващите генерации. Има последователност, което е извънредно скъпо “, разяснява и началник Таньо Шишков.

Двамата описват, че измежду съхранените обичаи е и фамозното българско гостолюбие – на всички места са били посрещани извънредно топло, с домашно приготвени вкусотии. По време на невероятния си кулинарен тур, са се срещнали и с доста колоритни хора – разнообразни по специалност, възраст и кулинарни желания, само че всички те обединени от една обща идея, а точно – да пазят родния усет.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР