Сладки, солени - щом са пирожки, винаги са вкусниНеобходими Продукти●

...
Сладки, солени - щом са пирожки, винаги са вкусниНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Класически пирожки с кайма и яйца

Сладки, солени - щом са пирожки, постоянно са вкусни

Необходими Продукти

за тестото


● брашно - 300 г + за поръсване на плота
● яйца - 1 бр.
● квас - 15 г жива
● краве масло - 20 г меко
● прясно мляко - 1/2 ч.ч.
● кисело мляко - 50 г
● захар - 1 щипка
● сол - 2 щипки

за плънката


● кайма - 160 г примес
● яйца - 1 бр. М, /или 1 XL - единствено белтъка/
● магданоз - 1 с.л. нарязан на ситно
● галета - 1 с.л.
● черен пипер - 1 щипка или на усет
● сол - 2 щипки
● червен пипер - 1 щипка
● кимион - 1 щипка или на усет

още


● чесън - 1 скилидка по избор /или 1/4 глава лук/
● олио - за пържене

Начин на подготвяне

Приготвянето на пирожките стартира от замесване на тестото. Започва се от разтварянето на маята в топло прясно мляко и захар (щипка). Трябва да шупне;

В дълбока купа се пресява брашното. Към него се прибавя солта. Разбива се яйцето и дружно с маята и киселото мляко се прибавят в направеното кладенче в брашното.

Към тях се прибавя маслото на стайна температура (или авансово разтопено). Всички съставки се разбъркват добре. Меси се еластично и безпрепятствено тесто за пирожки.

Най-удобно се меси на кухненския плод или друга твърда повърхнина, авансово поръсена с брашно, да не залепва;

Когато тестото е готово, се оставя да втаса за половин-един час, покрито със стреч фолио или кърпа;

През това време се прави плънката за пирожките.

В подобаващ съд се слага каймата и към нея се прибавят всички останали артикули за нея. Ако не ползвате единствено белтък, а цяло яйце и плънката ви стане по-рядка, увеличете количеството на галетата;

Върнете се към тестото. От него се късат равни по-големина топчета, които се оформят. Сплескват се с ръце, може да се разточат с точилка или с пръсти.

За да си спестите залепване на тестото, намазнете плота и ръцете си. В средата на всяко кръгче се слага малко от плънката. Сгъва се като мидичка, с гребенчето нагоре, и се защипва добре с прилепяне с пръсти;

Готовите пирожки се оставят за няколко минути встрани да усилят размера си, Може да ги оставите върху намазнен лист хартия за печене, в случай че ще ги пържите по-късно.

В случай че смятате да ги печете, наредете ги напряко в приготвената тавичка. Тогава ги намажете непосредствено с разрушено яйце;

Тъй като аз ги пържа, ще обърна внимание на този метод. Пържат се до придобиване на златист тен, на муден огън, с цел да може плънката да не остане сурова.

Има вид, в който авансово може леко да задушите плънката преди да напълните пирожките с нея, с цел да сте уверени, че ще се сготви. Той не е задължителен;

Когато са подготвени, класическите пирожки с кайма и яйца се изваждат върху лист хартия, която да усвои непотребната лой. Добре е да се хапнат още топли - тогава се хем пухкави, хем хрупкави.

Страхотна закуска, която може да поднесете с айран.

Добър вкус!

Съвет: Ако видите, че някои от пирожките леко са се разтворили, притиснете ги още веднъж с пръсти, директно преди да ги пуснете в олиото.

Пържете първо от страната, от която са затворени. Така сигурно ще се затворят хубаво и няма да има заплаха плънката да изпадне от тях.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР