Слабият икономически растеж и високите лихви през последните месеци поставят

...
Слабият икономически растеж и високите лихви през последните месеци поставят
Коментари Харесай

Търговските имоти в ЕС боледуват - и ще е така с години

Слабият стопански напредък и високите лихви през последните месеци слагат под въпрос самата доходност на комерсиалните парцели в Европейския съюз. Това се показва ва за финансовата непоклатимост, съгласно която проблемите може да продължат с години.

Сделките с търговски парцели през първото полугодие на 2023 година са намалели с 47% на годишна база, като също така акциите на най-големите листвани наемодатели се търгуват с отстъпка от над 30% по отношение на чистата стойност на активите - най-голямата от 2008 година насам.
 Германия сигнализира, че предстоят още проблеми в бранша на комерсиалните недвижими парцели
Германия сигнализира, че предстоят още проблеми в бранша на комерсиалните недвижими парцели

Търговските недвижими парцели са един от най-тежко засегнатите активи от бързото повишение на лихвените проценти

Освен това, от ЕЦБ пресмятат, че скорошното нарастване на разноските за финансиране може да удвои заемите, отпуснати на губещи компании, до 26% от общия брой. Ако се осъществя прогнозата за най-малко 2 години " стягане ", към този момент ще приказваме за 30%.

Вдигането на лихвите към този момент докара някои строителни бизнесмени до несъстоятелност и отсрочи доста обекти. Работата по една от най-високите здания в Германия - 62-етажната Elbtower в Хамбург, ненадейно спря по средата, тъй като вложителят спря да заплаща на строителя.

Все отново е значимо да се подчертае, че ипотеките върху търговски недвижими парцели са едвам 10% от банковите заеми - при дял от 30% на жилищните.
 Централната банка на Швеция предизвести фирмите за недвижими парцели да понижат задълженията си
Централната банка на Швеция предизвести фирмите за недвижими парцели да понижат задълженията си

Някои от фирмите могат да се оправят с по-високите лихвени проценти, до момента в който оцеляването на други компании към този момент е застрашено

" Макар релативно лимитираният размер на банковите портфейли от търговски недвижими парцели да допуска дребна възможност от систематичен риск, те биха могли да усилят по-широк пазарен стрес (...) Отрицателен резултат би довел до огромни загуби в други елементи на финансовата система, които са в по-голяма степен изложени на пазара на търговски парцели - като капиталови фондове и застрахователи ", считат от ЕЦБ.

Затова и предизвестяват - бизнес моделите, които разчитат на ниски лихви за дълго време, може да се окажат нежизнеспособни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР