Слабата вяра в теорията за еволюцията е свързана с по-високо

...
Слабата вяра в теорията за еволюцията е свързана с по-високо
Коментари Харесай

Хората, които не вярват в еволюцията, са по-предубедени към малцинствата

Слабата религия в теорията за еволюцията е обвързвана с по-високо равнище на предубеждения, расистки настройки, дискриминационно държание към ЛГБТК+ хората и малцинствата и обща неприязън към хора, за които се счита, че принадлежат към каквато и да е външна група, откриват откриватели, въз основа на изследвания, направени в 46 страни.

Констатациите, докладвани в Journal of Personality and Social Psychology, се основават на данни от Съединените щати, 19 страни от Източна Европа, 25 мюсюлмански страни и Израел.

„ Открихме, че скептицизма към теорията, че хората са еволюирали от други животни, е обвързван с предубеждения, расистки настройки и поддръжка към дискриминационно държание по отношение на външни групи хора, изключително към малцинства (въз основа на тяхната расова, религиозна или полова идентичност). Тази корелация като цяло е дребна, само че е поредна в другите страни и култури “, споделят създателите на проучването пред IFLScience.

„ Важно е, че макар че вярата в човешката еволюция е обвързвана с религиозността и политическия консерватизъм, асоциациите сред вярата в еволюцията и фанатичните настройки се поддържат и в разнообразни религиозни категории, като в проучването взехме поради степента на набожност и политическите възгледи, както и други значими променливи (напр. приходи, равнище на обучение и т.н.). Такива зависимости са открити и измежду недоминиращи групи (религиозни и расови малцинства). “

Фанатизмът за жалост е прекомерно постоянно срещан в човешката просвета, само че фактът, че сме животни, може да помогне да спорен това в себе си и в нашите общества. Работата, ръководена от откривателя Стилианос Сиропулос и доктор Ури Лифшин, предлага две хипотези за какво това може да е по този начин.

Едната е теорията за обществената еднаквост, която слага груповата еднаквост в центъра на това по какъв начин се самоопределяме. Така че, в случай че можем да приемем нашата обща човешка еднаквост и даже нашата споделена животинска природа, можем един тип да разтеглим нашата група и по този начин да приемем тези, които са разнообразни от нас.

 37431682 eb5832e644

Другата концепция идва от теорията за ръководство на тероризма. Хората са склонни да отхвърлят ​​своята смъртност, вярвайки, че можем да преживеем гибелта безусловно или алегорично. Нашите култури, религии, народи, цялата комплицирана мрежа от детайли, които построяват нашите обществени групи, ни защищават от екзистенциалния въпрос за гибелта. Така че ние обичаме да държим на тези обществени групи. Една обоснована рецензия обаче може да ни отвори очите за фанатизма ни.

„ Класическата обществена логика на психиката допуска, че намирането на нашата обща човещина и визията по какъв начин индивидите от групи външни за нашата също са хора като нас, е методът за понижаване на фанатизма и дехуманизацията на тези външни групи. Въпреки че това е правилно, това решение не е съвършено, тъй като към момента подценява обстоятелството, че ние всъщност сме животни “, изяснява екипът пред IFLScience.

„ Така че може би ключът е да можем да признаем нашия споделен скотски генезис – че всички сме животни, както във вътрешната ни група, по този начин и външните групи, и по този метод да бъдем по-малко подвластни от културните ни и национални идентичности, което може в допълнение да смекчи междугруповите разлики и в последна сметка да понижи склонността ни към предубеждения и междугрупови спорове. “

 Protestors at a pride parade in Jerusalem with sign that reads,

Докато теорията на еволюцията е била употребена за оборване на фанатичните настройки като расизъм, мизогиния, ЛГБТКфобия, тя също е употребена и за поддържане на фанатизъм под прикритието на науката като, да вземем за пример, Движението за евгеника. Така че единствено тъй като някой знае, че еволюцията е вярна, не значи, че не има расистки, мизогинни, хомофобски, трансфобски или други сходни настройки.

Екипът работи, с цел да види дали просто увеличението на вярата на хората в човешката еволюция и нашата неоспорима връзка със света на животните може да помогне надлежно за оборване на фанатизма в цялата страна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР