Слаба оценка даде бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров за

...
Слаба оценка даде бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров за
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия писа слаб 2 на ГЕРБ за новата конституция

Слаба оценка даде някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров за плана за нова конституция, подаден от ГЕРБ в Народното събрание. Вчера стана ясно, въпреки и с недомлъвки, че ръководещите депутати не са внесли план за нов главен закон, а единствено писмо-покана до водачите на всички парламентарно показани сили за запознаване с текстовете.
"Дори през 1990-91 година главните политически сили си "стиснаха ръцете " и след година и нещо работа по новата тогава конституция тя бе призната с консенсус. Сега ГЕРБ дават собствен план и споделят на другите, че ще се схванат, в случай че дойдат на тяхното ", разяснява проф. Киров. И бе безапелационен:
"Така просто не се написа план за конституция. Оценката, естествено, не е добра. ГЕРБ подхождат прекомерно лековато, а партията има положителни адвокати ". Според него положителните прависти в редиците на Бойко Борисов били Екатерина Захариева (която през вчерашния ден призна редица пропуски в плана - б.р.), Красимир Ципов и Димитър Лазаров. Любопитното е, че конституционалистът съобщи "без коментар ", запитан за фигурата на правосъдния министър Данаил Кирилов и възможното негово присъединяване в списването на препоръчаните текстове.
Проф. Киров разкритикува създателите на плана и за това, че даже не са проучили тълкувателните решения на Конституционен съд, свързани с неясноти и дефекти на главния закон през тези 30 години - те са тъкмо 78 на брой. Можеше да се отразят те в новия план. Но не - преписани са 90 % от остарялата конституция. "Те (авторите) единствено да бяха взели от тези решения на Конституционен съд и да ги бяха внесли в настоящата конституция, щяха да я усъвършенстват – те не подходиха по този метод ", добави той.
"Този план ще става все по-нов и по-нов. Дали това в действителност е нова конституция? Не, не е нова ", споделя юристът. И назова всичко от остарелия текст "развъртяно и се е получило нещо ". Той обърна внимание, че даже не са напълно известни създателите. А във връзка опита за очистване на Великото Народно заседание, отсече:
"Това е недопустимо. И това не са проучили ", сподели той във връзка практиките на местата, където е по-облекчен режимът за смяна на конституцията - да вземем за пример да се минава тогава през референдум.
А по отношение на законодателната самодейност, която се дава на "двата нови Висш съдебен съвет " - на съдиите и прокурорите, Киров се разгласи, че това са административни органи на правосъдната власт, с цел да може тя да действа и да се саморегулира.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР