Скулптурен образ на Васил Левски ще получи като дарение Община

...
Скулптурен образ на Васил Левски ще получи като дарение Община
Коментари Харесай

Творец дарява скулптурен образ на Левски на Община Панагюрище

Скулптурен облик на Васил Левски ще получи като подаяние Община Панагюрище от създателя на творбата Димитър Златанов. Произведението е изваяно като вид за бъдещия монумент на Апостола, който ще се издига в центъра на средногорския град. Отговорната задача за построяването на мемориала е предоставена на Златанов, а по време на комплицираната и виновна работа по реализиране на огромния план създателят основава впечатляващо добър облик на националния воин. И взема решение да го подари, с цел да бъде подложен на видно място в постройката на локалната администрация.



Златанов сподели творбата си в обществените мрежи и получи голям брой одобрителни мнения. Всеобщото мнение е, че е съумял доста добре да пресъздаде чистотата и величието на Васил Левски.

Община Панагюрище разгласи желанието си да издигне огромен бюст-паметник на Апостола през април 2020 година. Тогава бе решено и къде да бъде мястото му - той ще обогати композицията от съществуващите архитектурни монументи на културата – „ Тутева къща “ и къщата на Иван Леков (Койчевата) и богатото озеленено пешеходно пространство към тях, в което има подложен бюст-паметник на Крайчо Самоходов – въстаник, знаменосец на Хвърковатата чета на Бенковски.

Мемориалът на Апостола ще е висок 3,20 метра. Ще съставлява бронзов бюст-паметник с облика на националния воин върху едносъставен гранитен фундамент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР