Скулптура „Викът на украинската майка” на Неделчо Костадинов , уж

...
Скулптура „Викът на украинската майка” на Неделчо Костадинов , уж
Коментари Харесай

Скандалът „Викът на украинската майка”: МОЧА срещу майката на Смийгъл

Скулптура „ Викът на украинската майка” на Неделчо Костадинов, сякаш направена като знак на митинг против страданието на дамите в Украйна, провокира нечуван публичен скандал. Оказа се, че противоречивата като естетическо подстрекателство и осъществяване творба, е отлежавала години наред в ателието създателя си и в комфортен миг се трансформира в опит да пиар акция. Преди дни артистът и режисьор Джеки Стоев оповести, че дружно с създателя Неделчо Костадинов ще я слагат против Паметника на руската войска в Княжевската градина в София.

Споровете се трансферираха на тематика войната в Украйна и още веднъж поляризираха обществените мрежи. Потребителите се впуснаха да разясняват както творбата, по този начин и основателите на акцията. Оказа се, че половинка на Джеки Стоев е пиарката на премиера Кирил Петков Диана Дамянова, а щерка на създателя на скулптурата Неделчо – е кандидатката за сърцето на Ергена Виктор Стоянов Людмила Костадинова. Тя отпадна нощес от конкуренцията.



Ивинела Самуилова, публицист:

Будят състрадание горките проукр. деятели по какъв начин се постанова да изясняват невидимите за очите смисли на скулптурата " Викът на украинската майка ". Това, четох, не било просто лице на ужасена украинска майка, а изражение на цивилизационно изтощение пред злото. Не знам за какво всички гледат единствено лицето и се вършат, че не виждат сисите и не знам дали горната метафизична аргументация ще утеши ужасените украинските майки, множеството - хубави млади дами, чийто бюст не виси като печени чушки, само че както и да е... Може метафизиката на увисналите сиси да бъде разкрита в допълнение. " Изражението на цивилизационно изтощение пред злото " обаче ми даде концепция за културен стартъп, с който да замажем ситуацията и да извлечем огромна изгода. Идеята е следната: скулптурата (отново) да се преименува на " Викът на цивилизационното изтощение " и да се трансформира в атрактивна международна културна дестинация: ПЪРВОТО в света публично място за крещене от цивилизационно изтощение. И без друго този " Гол дявол " (първото име на скулптурата от 2019г.) не подготвя човек към друго, с изключение на да изкрещи. Но представете си, джаст имеджин, по какъв начин тук се стичат хора от целия цивилизован свят, включително елитите на цивилизованите страни, изкрещяват си цивилизационното изтощение, претърпяват цивилизационен катарзис и си отиват цивилизационно актуализирани! И когато в света настъпи невиждана цивилизационна метаноя, България може към този момент публично да бъде приета за " люлка на цивилизацията "!

Ако това не стане обаче..., съгласно вас националният талант по какъв начин ще прекръсти скулптурата? Аз залагам на " Среща в пет на " Кикимората ".

(Кикимора - (рус.); грозна, остаряла жена, в митологията - (зъл) домакински дух)



Стоян Иванов, публицист:

Това било " Викът на украинската майка "...

" Художествените качества на творбата " няма да разясня. Ще загатна единствено обстоятелството, че тя е била замислена и " сътворена " години преди войната със напълно друга концепция и друго обръщение. Ерго основателят ѝ доста грозно и безсрамно се възползва от страданията и болката на хората в Украйна и нашата съпричастност, с цел да се пошуми към името му.

Лъжа е, че е замислил скулптурата след началото на войната. Вижте фотосите от линковете, те са от профила на самия Неделчо Костадинов. Обърнете внимание на датите. За всеки случай ще направя и скрийншотове на обявата му от 29 април 2020 година, тъй като умното ваятел може и да се сети да си изтрие старите изявления и фотоси.

И не, това не е " Герника "! Отново не съпоставям художествените качества, само че Пикасо рисува " Герника ", покъртен от чутото и видяното (от фотоси и на кинолента) след бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско населено място Герника, което немските съдружници на Франко в Гражданската война срутват със земята.



Кристиан Шкварек, държавник:

От през вчерашния ден това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични здания в столицата. Трябваше да бъде статуя " Украинска майка ", а се оказа не просто потресаващо грозна, а и машинация. Лъжа. Защото изработката й няма нищо общо с войната, а е основана...преди години.

Просто не са успяли да я продадат с години (защо ли), и в този момент са намерили комфортна опция да я пробутат като нещо съответстващо. Тоест - основателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, с цел да намерят приложимост за грозотията, която са създали преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.

А хиляди потребни човечета им се радват единствено, тъй като е апаратура " от вярната страна на спора ". Ако беше от другата щяха да са потресени. Не дай Боже да изпаднеш в неволя и градските демократи да са на твоя страна. Съчувствам на всеки, чиято идея в миналото е получавала поддръжка от тази болна, само че патологично самовлюбена общественост.



Цветан Власковски:
Гатанка за напреднали. Кое от тези две Неща е скулптората " Викът на украинската майка " подложен (да плаши децата) в Княжевската градина в София против Паметника на руската войска? Жокер: едното Нещо е холивудски воин, а другото, евентуално е от украинските биолаборатории.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР