Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда Варна“ за цялостно творчество

...
Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда Варна“ за цялостно творчество
Коментари Харесай

Връчиха наградите Варна за 2023 г.

Скулпторът Живко Дончев получи огромната премия „ Варна “ за изцяло творчество и високи достижения в региона на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна.

Още 16 самостоятелни и 14 групови награди „ Варна “ за ярки достижения в сферите на културата, науката и образованието бяха връчени на публична гала през днешния ден от кмета Иван Портних и ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Двамата насочиха поздравления към отличените. Наградите се връчват обичайно в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Номинациите за премиите се вършат от жители, сдружения, неправителствени организации, колективи, които минават през публично разискване и се одобряват от Общински съвет - Варна.

Носителите на премия „ Варна “ по категории:
Голяма премия „ Варна ” – Живко Дончев

І. Литература – Няма номинации.

ІІ. Изобразителни изкуства

Мария Зафиркова – за нейна огромна ретроспективна галерия, представяща живопис, графика, рисунки, съоръжения

Екипът на Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна – за сполучливо осъществения живописен конгрес „ Изкуството като противопоставяне “

ІІІ. Театър

Балена Ланджева – за мощното актьорско наличие и завладяващото осъществяване на ролята на Алиса в мюзикъла „ Алиса в огледалния свят “ – 2022 година

Екипът на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ – Варна – за ярката интерпретация на комедията „ Клетка за пеперуди “

ІV. Музика – Няма номинации.

V. Опера

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени достижения на балетната натрупа в новите хореографски редакции на „ Копелия “, „ Лешникотрошачката “, „ Лебедово езеро “ и „ Жизел “ с триумф на три континента

VІ. Танц – Няма номинации .

VІІ. Кино

Екипът на Регионален ефирен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „ По стъпките на създателите. Заветът на братя Шкорпил “, отдаден на 120 година от основаването на Варненското археологическо сдружение и опазването на културно-историческата памет на Варна

VІІІ. Архитектура

Екипът на архитектурно студио „ STARH “ – за приноса му в популяризирането на актуалната архитектура на Варна на национално и интернационално равнище с осъществените през 2022 година здания: Umani Hotel, Eos, Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. Журналистика

Даниела Стойнова – за публично значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа посредством авторското радиопредаване “В ефир сте ” по БНР-Радио Варна и кореспондентска активност по стратегия „ Хоризонт “ на БНР.

Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен, отразяваща настоящи публични събития, включително бежанската вълна през 2022 г в Украйна, и за присъединяване му в груповата галерия на варненските фоторепортери с нерепортажни снимки Alter Ego („ Другото Аз ”)

Носители на премия „ Варна “ в системата на предучилищното и учебното обучение:

І. „ Ученик на годината ” в региона на общообразователната подготовка

Милица Иванова – ученичка от 12. клас в Първа езикова гимназия, притежател на многочислени първи и втори места в влиятелни интернационалните и национални стратегии. Четирикратен стипендиант на МОН по „ Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности “.

Маргулан Исмолдаев – възпитаник от 12. клас в МГ „ Д-р Петър Берон “, завоювал първо място с най-голям вероятен резултат на Международната олимпиада по астрономия. Носител на десетки златни, сребърни и бронзови медали за физика, астрономия и астрофизика на национално и интернационално равнище.

ІІ. „ Ученик на годината ” в региона на професионалната подготовка

Васил Тодоров – възпитаник от 11. клас в СУ „ Георги Бенковски “ – народен играч по кикбокс, извоювал ІІІ място на Световното състезание през 2022 година.

ІІІ. „ Учител на годината ” в региона на предучилищното обучение

Елица Стоянова – основен преподавател в Частно езиково учебно заведение и детска градина „ Малкият принц “, отличена с влиятелната „ Почетна грамота за цялостни достижения в преподавателската активност “ от Българската асоциация на частните учебни заведения за 2022 година. Нейни възпитаници са носители на оценки от влиятелни надпревари и шампионати.

ІV. „ Учител на годината ” в региона на обслужващите звена – няма номинации.

V. „ Учител на годината ” в региона на главното обучение

Иванка Петрова – старши преподавател по география и стопанска система в ОУ „ Петко Рачев Славейков “ – Варна – учениците й са с многочислени оценки и годишни класирания на призови места на Олимпиадата по география и стопанска система, както и на географските фестивали.

Бистра Димитрова – старши преподавател, начален стадий в ОУ „ Захари Стоянов “ – демонстрира своя професионализъм в работата си с децата в голям брой учебни, национални и интернационалните планове, състезания и начинания, където учениците й обичайно печелят призови места и оценки.

VI. „ Учител на годината ” в региона на междинното обучение

Юлия Димитрова – старши преподавател по информатика и осведомителни технологии в МГ „ Д-р Петър Берон “ – посредством дългогодишната си работа и висок професионализъм е съдействала за доста върхови достижения на своите възпитаници в региона на спортната информатика.

VII. „ Учител на годината ” в региона на професионалната подготовка

Красимир Кирилов – преподавател по кикбокс в СУ „ Георги Бенковски “ – изявен експерт с потвърден принос в развиването на спорта.

VIII. „ Колектив на годината ” в региона на предучилищното обучение

Детска градина № 40 „ Детски свят “ с шеф Ваня Димитрова – задачата на детското заведение е да приобщи децата със специфични просветителни потребности. Има осъществен авторски благотворителен театър „ Приказка за положителното “ в поддръжка на хората със синдром на Даун и ред други участия в национални и интернационалните планове.

Детска градина № 14 „ Дружба “ с шеф Елена Гаданчева – високо отличена от Държавната организация за протекция на детето с плакет „ Аз подсигурявам щастливо детство “, с грамота от Президентството на Република България и с редица други влиятелни награди. Успешно утвърждава своя нов имидж на новаторска детска градина, със STEM среда, с клуб „ Родители “, въвела медиацията за справяне с спорове, работеща по многочислени национални и интернационалните стратегии.

ІХ. „ Колектив на годината ” в региона на главното обучение

ОУ „ Панайот Волов “ с шеф Йорданка Маринова – взе участие в редица национални и интернационалните планове, внедряващи новаторски модели на педагогическо взаимоотношение. Колегията е притежател на над 10 награди от влиятелни конгреси, а оценките на нейните ученици са многочислени.

Х. „ Колектив на годината ” в региона на приблизително учебно обучение

СУ „ Климент Охридски “ с шеф Петко Петков – постоянството във високите резултати на учениците са причини, свидетелстващи за високото качество на образователно-възпитателния развой в учебното заведение и последващата сполучлива реализация на младежите. Учениците имат голям брой призови места на национални и интернационалните надпревари

ХІ. „ Колектив на годината “ в региона на центровете за поддръжка за личностно развиване

ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна с шеф Монка Николова – екипът посредством своя професионализъм е трансформирал центъра в най-престижната институция за работа с деца и възпитаници в свободното им време. Многобройни са партньорствата и участията на колегията в национални и интернационалните изяви, с публични и учебни екипи, както и в градски събития и празнувания.

Носителите на премия „ Варна “ в областта на науката и висшето обучение са:

I. Хуманитарни науки

Индивидуална премия: Проф. доктор Златислав Стоянов , дмн – за повсеместен принос в просветителната, научноизследователската и социална активност в областта на медицината, физиологичните и филантропични науки и опазването на здравето.

Колективна премия: Медицински лицей към Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна с ректор проф. доктор Валентин Игнатов, дм – по отношение на 80-годишния празник и за извънреден принос в образованието и основаването на експерти в региона на опазването на здравето и здравните грижи.

II. Природни науки

Индивидуална премия: Капитан I сан доцент доктор Недко Димитров – за издадената му монография „ Управление на риска за сигурността в Центъра за подготвеност КВАЗАР “.

Колективна премия: Научен колектив с началник доцент доктор Елица Петрова-Павлова – за осъществяването на план „ Насърчаване на софтуерните нововъведения в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни запаси “.

III. Обществени науки

Индивидуална премия: Проф. доктор Евгени Станимиров – за извънреден принос в научните проучвания и развиването на университетското обучение и неговите вероятности. За издадените му книги „ Многомерна тактика за вашия бизнес ” и „ Белите петна в бизнеса “.

Колективна премия: Авторски колектив с началник проф. доктор Стоян Маринов – за монографичния труд на тематика „ Мониторинг на устойчивото развиване на морска туристическа дестинация “, оповестен на британски език в издателство Кеймбридж – Англия.

IV. Технически науки

Индивидуална премия: проф. доктор инж. Тодор Ганчев – за основната му роля при основаването на нови специалности в региона на изкуствения разсъдък, по които Технически университет – Варна образова инженерни фрагменти за районната промишленост.

Колективна премия: креативен колектив с началник флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – за осъществяване на план „ Научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ – неповторима научна платформа за проучване на международния океан “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР