Скромен, тих и обичан български поет. Така най-често е описван

...
Скромен, тих и обичан български поет. Така най-често е описван
Коментари Харесай

Той наистина постига шедьоври. Поетът Иван Цанев на 80

Скромен, спокоен и обичан български стихотворец. Така най-често е описван поетът Иван Цанев . На 30 ноември той празнува своя 80-годишен празник.

Приносът на Иван Цанев към българската литература е забележителен. Неговото наличие в медийната среда обаче надалеч не е съразмерно. Поетът рядко приказва обществено и съвсем в никакъв случай за себе си.

Най-много можем да разберем за Цанев и неговото творчество от проф. Пламен Дойнов , стихотворец, драматург и ректор на Нов Български университет.

"Иван Цанев е поетът в различния канон, към който рецензията преди и след 1990 година съвсем постоянно резервира положителните си думи ", написа Дойнов в своя.

Цанев е считан за представител на така наречен потомство на "тихите лирици ". Те се явяват "противовес на гръмогласното априлско потомство ", споделя Дойнов пред Българска национална телевизия.

Поетът е повлиян от Атанас Далчев , а едно от най-характерните неща за творчеството му е, че постоянно преработва свои остарели стихове.

"Аз преди време си мислех, че това е просто воля за шедьовър, за това да постигнеш съвършенството. Но в последните години видях, че тази воля е осъществена. Той в действителност реализира шедьоври ", споделя още Дойнов.
 Плакат на събитието по случай 80-годишнината на поета
Иван Цанев е роден е на 30 ноември 1941 година в село Острица. Завършва русенската гимназия "Баба Тонка ", а по-късно следва съветска и българска лингвистика в Софийския университет.

Първата му стихосбирка " Седмица " е издадена през 1968 година, като още с нея е приет от литературната рецензия.

Сред стихосбирките му са "Неделен земетръс " (1973), "Телеграма " (1977), "Едничка дума " (1981), "Седмоднев "(1987), "Стихове и междустишия " (1995), "Дърво на хълма " (2001).

През 80-те е редактор в списание "Славейче ", както и в издателствата "Български художник " и "Български публицист ". Познат е също и със своите детски поетични книги.

Носител е на редица награди, в това число националната премия "Петко Р. Славейков ", "Орфеев венец " и "Иван Николов " за изцяло творчество, а стиховете му са превеждани на съвсем всички европейски езици.

По случай неговия 80-годишнен празник във вторник Нов български университет, издателствата "Жанет 45 " и "Кралица Маб ", "Литературен вестник " и Столичната библиотека провеждат литературни четения.

Събитието в Американския център на Столичната библиотека е самобитно показване на книгата му " Археологически разкопки ", новият брой на "Литературен вестник ", отдаден на Цанев, както и критическата книга " Изковаване на шедьовъра: Иван Цанев " на проф. Пламен Дойнов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР