Скритите в храстите полицаи и маскираните триноги изглеждат направо почтени

...
Скритите в храстите полицаи и маскираните триноги изглеждат направо почтени
Коментари Харесай

Ново 20: Шофьори дебнат колеги на пътя за нарушения, а след това ги докладват на полицията

Скритите в храстите служители на реда и маскираните триноги наподобяват напряко честни на фона на най-новото откритие на контролните органи в Европа: при него водачите биват издебвани и глобявани... от други водачи. В доста страни, в това число и у нас, полицията се изхитри да употребява цивилни коли за монтиране на радари за скорост. Но управляващите във Франция отиват една крачка по-напред и предлагат на частни лица да инсталират радари в колите си против възнаграждение. А искащи не липсват, оповестява Le Parisien, представени от AutoMedia.

Мобилните радари от ново потомство, снабдени с камери, могат да засичат скоростта на другите коли на пътя в придвижване. От 1 януари френската полиция разполага с нови 400 от тях, като близо половината са отдадени " под аренда " и се намират в частни коли. Френският департамент по пътна сигурност ги дава за ръководство на няколко частни компании - Mobiom, GSR, OTI France и Ineo Infracom. Те на собствен ред търсят доброволци - жители, които желаят радарите да се инсталират в колата им и да стартират да дебнат за превишена скорост съседите си на пътя. Изискванията към претендентите са единствено да имат шофьорска брошура и най-малко 12 останали контролни точки в талона.

Интересът дотам надвиши упованията, че полицията разгласи няколко групи водачи за ползващи се с преимущество - в това число тези на учебни рейсове, на коли за спешна помощ, на полицейски или жандармерийски коли.

Носещите радар в автомобила си получават възнаграждение за това, само че не за засечено нарушаване, а на база изминати километри. Полицията напомня, че съзнателното понижаване на скоростта, за да подмамиш водача зад теб да те изпревари, се санкционира с 1000 евро санкция.

Схемата с частните радари в действителност се ползва към този момент цяло десетилетие в няколко обособени департамента на Франция, само че от 2021 се разшири до цели райони, а в края на предходната година описът се добави, в това число и с Прованс-Алп-Кот д`Азюр, където най-често карат и българските туристи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР