Скрити зад благовидния предлог за преодоляване на демографската криза в

...
Скрити зад благовидния предлог за преодоляване на демографската криза в
Коментари Харесай

ВМРО пак кътка златната кокошка българско гражданство

Скрити зад благовидния претекст за превъзмогване на демографската рецесия в България, депутатите от Вътрешна македонска революционна организация сътвориха следващия законопроект, който ще отвори нови малки врати за търгашеството с документи за чужденци. Този път концепцията на войводите е да обзет всички хора, които са от български генезис, само че нямат българско поданство. От Вътрешна македонска революционна организация оферират да се вкара нов тип персонален документ за живеещите зад граница наши сънародници, който ще се назовава "Карта българин ". Тя ще се издава на тези, които желаят да учат, работят и обитават трайно у нас.

Според концепцията "Карта българин " ще се издава от Министерство на вътрешните работи и ще е годна единствено на територията на страната. Тя няма да дава спомагателни права, като да вземем за пример право на гласоподаване, а единствено право на притежателя й да живее и работи в България. Срокът й ще е 10 години, ще може да се удължава до живот и с нея ще се пътува безвизово.

На пръв взор предлагането на войводите има мощен родолюбив заряд - да реши проблемите с демографската рецесия и пазара на труда. Но нещата получават различен смисъл, в случай че си напомним пресните още кавги към търговията с удостоверения за български генезис и българско поданство. Един от главните герои в тях - някогашният към този момент началник на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев тази седмица бе освободен от ареста, където бе затворен в края на октомври 2018 година по отношение на следствие на корупционна скица за нелегално издаване на документи. Тогава бяха арестувани 20 души, като в последна сметка зад решетките останаха единствено Харалампиев и секретарят на организацията Красимир Томов. Харалампиев бе пуснат на независимост под гаранция от 100 000 лв. и явно съгласно Темида сумата дава отговор на опциите му.

Както е известно, той бе определен на поста в ДАБЧ от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. Скандалите там обаче не са от 2018-а, а надалеч по-рано, още от 2014 година, когато стана ясно, че ведомството е издало хиляди удостоверения за български генезис на албанци, косовари и македонци, без действителни доказателства за това. Сред получилите ги бяха открити и хора с престъпно минало и подозрително настояще като се имат поради заплахите от терористични офанзиви в Европейския съюз.

Удостоверенията са нужни за натурализацията на чужденци на съображение български генезис, което е едно от условията за придобиване на български паспорт. А скоро след арестите от есента на 2018-а някогашният началник на дирекция "Българско поданство " в Министерство на правораздаването Катя Матева разгласи на висок глас, че има доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му Вътрешна македонска революционна организация се устоят от продажбата на българско поданство. Самата тя беше уволнена от министерството, след декларация на войводите в Народното събрание.

Стигна се до там през януари 2019-а Европейската комисия да ни предизвести в прав текст за проблемите. В специфичен отчет тя уточни, че в България не съществува обвързване за физическо престояване на разположение, което получава "златен паспорт ", нито условие за други действителни връзки с страната, преди да бъде получено поданство.

Всичко това обаче като че ли не се е случвало и в този момент депутатите от Вътрешна македонска революционна организация, ни лук яли, ни лук мирисали, оферират удостоверяването на български генезис, належащо за "Карта българин ", още веднъж да става по реда на Закона за българите, живеещи отвън границите на страната. И като нищо ще си наложат претенциите над съдружните си сътрудници от ГЕРБ - в името на спокойното дотъкмяване на управническия мандат и произлизащите от това благини.

Ето за какво, когато холандски външен министър отново посети България, не трябва да се гневим, в случай че за следващ път ни откаже подпомагане за достъп до Шенген. Сегашният посланик №1 на Холандия Стеф Блок към този момент културно изясни на сътрудника си Екатерина Захариева, че е наясно с метода ни към трафика на хора и битката с корупцията. По думите му, в тези области страната ни има потребност от напредък, а с продънена от корупция система за приемане на българско поданство, след това и на документи за идентичност на страна-членка на Европейски Съюз, няма по какъв начин са се получи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР