Скритата приватизация на Пловдивкия панаир от Георги Гергов се отлага.

...
Скритата приватизация на Пловдивкия панаир от Георги Гергов се отлага.
Коментари Харесай

Скритата приватизация на Пловдивския панаир от Гергов се отлага

" Скритата приватизация " на Пловдивкия панаир от Георги Гергов се отсрочва. Засега.

Вписваснето на апорта на варненските акции в палатата в Търговския регистър е било спряно. Въпреки дружните старания на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се сътвори юридически нонсенс, от който може да се възползва Гергов. И макар отсъствието на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на " Пълдин туринвест ". Община Варна има 28,9 на 100, като още през 2017 година варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на предходната година да трансферира своите акции в " Пълдин туринвест ". Т.е. " Пълдин " би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%. Срещу това се опълчват общинските съветници от " Демократична България ", които до последно през вчерашния ден упорстваха кметът на ГЕРБ Здравко Димитров да апелира последното решение на общото заседание на " Пълдин ", само че кметът не реагира.

На последното си съвещание за 2022 година общинският съвет (ОбС) прие правен парадокс. На него се очакваше общинарите да одобряват блокиращо решение след последното съвещание на общото заседание на сдружението, инспирирано от Гергов, идентично на това от 24 ноември. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, БЗНС и основното - отметналата се от обществените си задължения за отбрана на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет в точка първа не даде единодушие за апорта на акции, само че пък във втора упълномощи представителя на общината да го поддържа на общото заседание на акционерите. И за похлупак бе предоставено в точка трета на кмета да го нападна в съда.

Последваха два опита в новата година за съвещания Общински съвет, инициирани от Демократична България, за проверка на решението за точка втора - и двете провалени поради липса на кворум, откакто не се явиха локалните парламентаристи от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. От партията на Бойко Борисов се мотивираха с това, че има решение на Общински съвет, а кметът по този начин и по този начин ще апелира. Както и че тематиката с панаира била предизборна.

Обжалвал ли е кметът въобще обаче към този момент остава неразбираемо. Но пък от Демократична България го издирваха - с цел да не изпусне крайния период.

В последна сметка длъжностното лице се е позовавало на точка първа от решението на Общински съвет от края на предходната година - че волята на Съвета е да не се дава единодушие за апорта (въпреки точка втора) и вписването на " волята на Гергов " не е осъществено, разгласи съветничката от Демократична България в Града под тепетата и главен мотор на борбата Веселина Александрова.



А къде е Здравко Димитров? 


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР