Учени заинтригувани от огромна структура, заровена под Австралия

...
Скрита историяСушата на Австралия може да крие огромна, подземна тайна.В
Коментари Харесай

Скрита история

Сушата на Австралия може да крие огромна, подземна тайна.

В нов , геологът Андрю Гликсън обяснява последното си изследване, което показва, че епичен астероиден кратер може да е заровен под континента - и всички доказателства сочат, че той е най-големият известен на планетата, с огромна разлика.

Известна като структурата Deniliquin , Гликсън изчислява в своето изследване, публикувано в списание Tectonophysics, че е с диаметър над 320 мили. Това ще заличи най-голямата потвърдена структура на удара, широкия около 100 мили кратер Вредефорт в Южна Африка, да не говорим за кратера Чиксулуб с подобен размер, за който се смята, че е от астероида, който е унищожил динозаврите.

„The историята на бомбардирането на Земята от астероиди е до голяма степен скрита“, пише Гилксън.

Повишаване на геологията

Съществуването на структурата Deniliquin беше предложено за първи път в края на 90-те години от Тони Йейтс, който е съавтор на това последно проучване, базирано на магнитни модели. Последващ анализ, който приключи през 2020 г., потвърди, че има голяма структура под регион в южната част на Нов Южен Уелс, но без окончателно доказателство тя е била причинена от удар.

Може да попитате: как това масивна структура се заравя под краката ни, незабелязана?

Както Гликсън обяснява: „Когато астероид удари, той създава кратер с повдигнато ядро. Това е подобно на това как капка вода се пръска нагоре от преходен кратер, когато пуснете камъче в басейн."

"Този централен повдигнат купол," добавя той, може да ерозира в продължение на милиони години, ставайки по-малко изпъкнал. Ако кратерът не е просто заровен от седименти, сблъсъкът между тектоничните плочи на Земята също може да поеме структурата, тъй като една сблъскваща се плоча е принудена под другата.

Заедно с откриването на купола има има няколко други силни улики, които идентифицират структурата като астероиден кратер, като симетрични вълни в кората, които биха били причинени от екстремните температури при удар, и „радиални разломи“, често срещани в други ударни структури.

< h2>Масово изчезване

За съжаление повечето от доказателствата, събрани за Deniliquin досега, са само от повърхността и Гликсън подчертава необходимостта от дълбоки сондажи, за да се получи „доказателство за удар“.

< p>Въпреки това, последното му изследване предполага, че сблъсъкът с астероида, който го е създал, се е случил преди приблизително 445 милиона години, съвпадайки с това, което е известно като масово изчезване от късния ордовик, което е унищожило 85 процента от целия живот на Земята.

Според Гликсън това е повече от два пъти по-голямо от мащаба на изчезването на динозаврите в ръцете на въздействието на Чиксулуб. Човек потръпва, като си представи мащаба на огромната космическа скала, изковала Дениликуин.

Още за геологията: Учените са заинтригувани от „Гравитационната дупка“ на дъното на океана

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР