Скоростното развитие и навлизането на изкуствения интелект във всяка сфера

...
Скоростното развитие и навлизането на изкуствения интелект във всяка сфера
Коментари Харесай

Петър Витанов: В основата на правилата за изкуствения интелект поставихме човека

„ Скоростното развиване и навлизането на изкуствения разсъдък във всяка сфера от живота постанова той да бъде контролиран, тъй като, наред с изгодите, води след себе си редица морални и етични провокации.

 

За пръв път в историята се контролира изкуствения разсъдък в опит да се откри тънкия баланс сред отбраната на върховенството на закона и човешките права и насърчаването на вложенията и софтуерния напредък “. Това съобщи евродепутатът Петър Витанов, който е съдокладчик по тематиката в Комисията LIBE.

 

Поводът е вчерашното съвещание на Европейския парламент в Страсбург, на което депутатите одобриха преговорна позиция по Законодателния акт за изкуствен интелект (ИИ) с 499 гласа „ за “, 28 „ срещу “ и 93 „ въздържал се “. Окончателният вид на закона ще бъде подготвен след договаряния с държавите-членки на Европейски Съюз.

 

В основата на разпоредбите е заложена концепцията за развиване на изкуствения разсъдък в сходство с полезностите на Европейския съюз, сигурността и прозрачността на технологиите, нуждата от човешки контрол, недискриминацията, неприкосновеността на персоналния живот. В законодателството се прави категоризация на риска и се не разрешават определни практики, които могат да застрашат живота, здравето и фундаменталните човешки права.

.

Пълна възбрана се постанова на потреблението на изкуствения разсъдък за биометрично отдалечено наблюдаване на хора, различаване на страсти, профилиране от полицията и прогнозиране на евентуални закононарушения, обществено оценяване (класифициране на хора на база на тяхното обществено държание или персонални характеристики) и други практики, които слагат в риск персоналната цялост и главните човешки права.

 

„ Подбни практики, които основават дискриминация на база раса, етнос, пол и подценяват редица свободи като правото да останеш неизвестен, не са присъщи единствено за властническите страни, само че и за най-високо развитите софтуерни и демократични страни. Затова е значимо, че успяхме да реализираме възбрана за огромна част от тях. В центъра на това законодателство е подложен индивидът и контрола върху всяка една система остава в човешки ръце “, посочи Петър Витанов. 

 

В закона е заложено още системите, които се характеризират с по-висок риск (например технологии, употребявани за оказване на въздействие върху гласоподавателите и резултатите от изборите) да дават отговор на по-строги условия. Доставчиците на така наречен „ базови модели “ ще бъдат задължени да изготвят оценка на въздействието и да записват моделите си, преди да бъдат пуснати за приложимост в Европейски Съюз.

 

Системите за генериране на наличие, като ChatGPT, ще би трябвало да подсигуряват бистрота, като разкриват, че наличието е основано от изкуствен интелект. Същевременно законът предизвиква научноизследователската активност и нововъведенията, като планува основаването на така наречен „ регулаторни лаборатории “ или пробна нормативна среда, основана от обществените органи, за тестване на ИИ преди неговото внедряване.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР