Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото споразумение,

...
Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото споразумение,
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС размахаха пръст на Тръмп от София

Скорошните решения на американската администрация – излизането от Парижкото съглашение, нуклеарната договорка с Иран, както и комерсиалната война с Китай и Европейски Съюз са " прищявки ", счита Туск

Още по тематиката
Европейският съюз ще търси изключения в американските наказания против Иран

От иранска страна също приветстват продължаването на съглашението
10 май 2018
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018
Търговската война сред Съединени американски щати и Европейски Съюз се отсрочва

Вашингтон отсрочи с още един месец въвеждането на митата върху стоманата, Брюксел заплаши с " тройна реакция "
1 май 2018 " Днес сме очевидци на ново събитие – капризното държание на американската администрация. Поглеждайки към последните решения на президента Тръмп, човек би си споделил – с такива другари за какво са ни врагове? " С тези думи ръководителят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) се обърна към водачите на страните членки преди началото на работната вечеря в София през вчерашния ден.

В съществена тематиката по време на срещата на високо равнище се трансформира " капризното " съгласно Туск държание на американската администрация. Причина за недоволството е решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, както и заканите на американския главнокомандващ да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий за Европейски Съюз.

Европейски Съюз остава в договорката с Иран

Според източник на онлайн изданието за европейска политика EUobserver водачите са съумели да реализират единодушие " да продължат да се борят за учредена на правила интернационална система " макар скорошните дейности на американската администрация, които Туск назова " капризни ".

По думите на източника разбирането е договорката да бъде получи поддръжка, до момента в който Иран продължи да я съблюдава. В договарянията за подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение основна роля имаха и три европейски страни – Англия, Франция и Германия. В същото време обаче ще бъде обърнато внимание на терзанията на Съединени американски щати по отношение на ролята на Иран в Близкия изток.

В същия ден, само че в Брюксел, президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш дадоха конференция, на която и двамата оповестиха продължаващия си ангажимент към съглашението с Техеран. Според Юнкер развалянето на договорката " съществено би заплашило мира и сигурността " в района и прикани водачите в София да застанат зад нея.

Налагането на мита е голословно решение

" Европейски Съюз и Съединени американски щати са другари и сътрудници. Затова американските мита не могат да бъдат обосновани на база отбрана на националната сигурност ", разяснява още Туск. През март тази година администрацията на Тръмп наложи 25-процентни мита върху вноса на алуминий и стомана за страните членки на Европейски Съюз поради " опасения за националната сигурност ", само че към този момент на два пъти отсрочва влизането им в деяние.

С по-мрачен звук Туск означи, че Европейски Съюз би трябвало да благодари на Тръмп, " тъй като с помощта на него се сбогувахме с илюзиите ". Според източника на EUobserver страните членки ще работят за въвеждането на непрекъснато изключение от американските мита. По думите на Туск европейските водачи са подготвени да подобрят достъпа на Съединени американски щати до пазара в Европейски Съюз, както и да либерализират публичните поръчки. Същия коментар даде и Ангела Меркел при идването си в София през вчерашния ден. " Искаме непрекъснато изключване и тогава ще бъдем подготвени да приказваме по какъв начин можем реципрочно да понижим комерсиалните бариери ", изясни канцлерът.

" Убеден съм, че в новата международна игра Европа ще бъде или един от огромните играчи, или залогът ", съобщи Туск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР