Скорошни научни изследвания развенчават два мита за коронавируса: че вариантът

...
Скорошни научни изследвания развенчават два мита за коронавируса: че вариантът
Коментари Харесай

2 мита за COVID развенчани: Омикрон не е по-лек. Заразяването, не ваксинацията намалява потентността

Скорошни научни проучвания развенчават два мита за ковид: че разновидността Омикрон е по-лек и че отводът от ваксинация предпазва потентността. Ранни данни от заболеваемостта с Омикрон във Англия демонстрират, че разновидността не е по-лек от Делта, оповестява Ройтерс.

Изследователи от лондонския Импириъл колидж са сравнили 11 329 души с доказана или евентуална зараза с Омикрон с близо 200 000, инфектирани с други разновидности.

Според отчет от изследването „ няма доказателства, че Омикрон е по-малко тежък от Делта, съдейки и по пропорцията на далите положителни проби и докладвали признаци, и по пропорцията на тези, които се нуждаят от болнично лекуване.

Изследването демонстрира още, че успеваемостта на две дози ваксина против симптоматично превозване на Омикрон е едвам 0-20%, само че скача до 55-80% след бустерна доза. Вероятността от болест с Омикрон е 5,4 пъти по-висока в сравнение с с Делта. Докато проучване измежду медицински личен състав при вариантите преди Омикрон е посочило, че преболедуването защищава 6 месеца от ново симптоматично заразяване в 85% от случаите, при Омикрон този % може да е едвам 19.

Потентност

Второ изследване демонстрира, че качеството на спермата и количеството на сперматозоидите са влошени месеци наред след боледуване от COVID-19, добавя Ройтерс. Тя, сама по себе си, не е заразна. Повлиява се обаче подвижността на сперматозоидите. Изследване на 35 мъже месец след оздравяването им е посочило, че при 60% от тях семенната течност е с понижена подвижност, а броят на сперматозоидите е намалял с 37%.

Както бе обявено в понеделник в научното издание Fertility and Sterility, проби от сперма са получени от 120 белгийски мъже на междинна възраст 35 години, приблизително 52 дни след отшумяване на признаците на COVID-19. Сред 51 мъже, изследвани сред един и два месеца след възобновяване, 37% са имали понижена пъргавина на сперматозоидите, а 29% – невисок брой сперматозоиди. Сред 34 мъже, които са дали проби от сперма най-малко два месеца след възобновяване, подвижността на сперматозоидите е била понижена при 28%, а броят на сперматозоидите е бил невисок при 6%. Тежестта на инфекцията с COVID-19 не е била обвързвана с характерностите на спермата.

Изследователите обобщават, че времето за възобновяване ѝ е към 3 месеца, само че това са предварителни данни, които подлежат на още изследвания.

И двете проучвания към момента не са минали самостоятелна научна оценка, прецизира Ройтерс.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР