Скоро ще започне третата година от началото на войната, а

...
Скоро ще започне третата година от началото на войната, а
Коментари Харесай

В Украйна променят Закона за мобилизация, изпращат призовка онлайн, запорират банковите сметки, ако не отидеш в армията

Скоро ще стартира третата година от началото на войната, а пред пунктовете за приканване към този момент не се извиват опаки от украински мъже доброволци

Украинското държавно управление внесе в Народното събрание променен вид на законопроект за стягане на разпоредбите за военна готовност, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Първоначалният вид на текстовете беше оповестен на 25 декември, само че по-късно те бяха върнати за преразглеждане поради публичното неодобрение, което провокираха. Депутати и анализатори обявиха, че някои разпореждания нарушават Конституцията и крият опасности от корупция, отбелязва Ройтерс.

Реформите се считат за жизненоважни, защото Киев би трябвало да попълни персоналния си състав на бойното поле. Скоро ще стартира третата година от началото на войната, а пред пунктовете за приканване към този момент не се извиват опаки от украински мъже доброволци.

Важна наредба в новия законопроект е минималната възраст за приканване да е 25 вместо 27 години. Запазват се основни текстове от първичния законопроект, в това число изпращането на мобилизационни вести по електронен път и налагането на строги санкции на хората, които не съблюдават разпоредбите за готовност. Остава и условието жителите, които желаят да заминат за чужбина и аплайват за паспорти, да показват документите си за военна регистрация.

Военните комисии ще могат да се обръщат към съда за всеки опит за отбягване на военна тегоба. Санкциите ще включват заледяване на банкови сметки и активи, ограничавания за пътешестване и потребление на транспортни средства.

Срокът на готовност ще бъде стеснен до 36 месеца, като се плануват някои изключения за наборници с висше обучение или експерти от някои браншове. Съгласно нова наредба някои наказани лица ще могат да служат в армията.

Украйна вкара военно състояние, когато Русия стартира пълномащабната си инвазия през февруари 2022 година Мъжете във военна възраст могат да напущат страната единствено със особено позволение. В края на предходната година президентът Володимир Зеленски съобщи, че военните са предложили да активизират още 450 000-500 000 души в армията. Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни сподели, че тази цифра регистрира военните проекти и прогнозите за вероятните загуби. Военните анализатори споделят, че тази цифра обгръща цялата година.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР