Скоро руснаците, решили доброволно да участват в специална операция, трябва

...
Скоро руснаците, решили доброволно да участват в специална операция, трябва
Коментари Харесай

Кой заминава доброволец в Специалната военна операция в Украйна

Скоро руснаците, решили непринудено да вземат участие в специфична интервенция, би трябвало да получат същите гаранции като тези по контракт. Но даже и без обществено покритие, броят на доброволците от началото на СВО надвишава 15 хиляди души. Сред тях са освен някогашни военни – това са хора от разнообразни градове, на друга възраст, с разнообразни специалности. Но какво ги сплотява?

В сряда Съветът на федерацията утвърди импортирания от държавното управление план на закон за статута на доброволческите формирования и доброволците, подпомагащи съветските въоръжени сили. В документа се предлага да се разшири статутът на военнослужещите по контракт на доброволците. Доброволците и членовете на техните фамилии, дружно с военните, ще могат да употребяват облаги и ограничения за обществена поддръжка. Ранените ще могат да претендират за статут на боен неработоспособен.

Законът не важи за чиновници на частни военни компании (ЧВК), заяви началникът на 2-ро ръководство на Главно организационно-мобилизационно ръководство на Генералния щаб Александър Туляганов, който показа законопроекта пред сенаторите. Предприемачът Евгений Пригожин, създател на ЧВК „ Вагнер “, по-рано изясни, че не вижда нужда от приемането на специфичен закон за частните военни компании. „ По контракт са планувани осигуровки и пенсии за чиновниците на ЧВК. Това е работа на техните работодатели, изключително на хора като мен “, сподели Пригожин пред „ Парламентарна газета “.

Туляганов сподели, че над 15 000 души са станали доброволци от началото на СВО. Доброволното присъединяване във военните дейности на страната на републиките от Донбас като събитие се появи доста по-рано - още през 2014 година, само че от този момент претърпя обилни промени, сподели Олег Царьов, някогашен народен представител от Върховната Рада на Украйна, ръководител на Народното събрание на Новоросия през 2014-2015г. Първоначално през 2014 година като доброволци се записваха най-вече младежи, които по-късно се стремяха да попаднат най-вече в специфичните елементи, споделя Царьов. Младите хора също доминираха измежду тези на контракт – спомня си събеседникът. По наблюдения на Царьов средностатистическият доброволец, сходно на боеца, пристигнал по частична та готовност, е възрастен фамилен мъж на 35-40 години.

Подобно мнение изрази и представителят на " Единна Русия " в ЛНР, първият заместник-ръководител на Комитета на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело Виктор Водолацки. По думите му огромна част от доброволците са фамилни хора. „ Освен това Общоруската организация „ Бащи на Русия “ се обърна към мен за помощ. Факт е, че законът не разрешава на службите за военна регистрация и регистриране да приканват татковци с доста деца. Но те желаят да основат личен батальон “, сподели депутатът.

„ От февруари доброволци на възраст от 18 до 70 години идват на територията на Донбас за присъединяване в СВО “, сподели Водолацки. Но и той като Царьов отбелязва, че ядрото е формирано от по-възрастни хора, които владеят оръжия, изключително снайпери.

От професионална позиция " измежду тези, които се свързаха с мен, има доста офицери, работили в разнообразни силови структури, доста лекари, инженери - като цяло интелигенция ", сподели източникът. „ Те са подготвени освен да вземат участие в борби на фронтовата линия, само че и да работят в лечебни заведения и да ремонтират военна техника “, акцентира депутатът Водолацки.

„ Приблизително 40% са с висше техническо обучение, в множеството случаи от военни катедри в университетите. Тоест идват офицери от запаса ”, означи депутатът.

Но относителното болшинство, 55% от доброволците, са „ момчета от работен специалности, фермери, водачи, служащи от разнообразни промишлености “, изброи Водолацки. От своя страна Царьов означи, че измежду пристигналите на фронта доброволци, с които е имал опция да поддържа връзка, доминират хора с работен специалности.

Сред тях не срещнах представители на огромния и междинен бизнес “, уточни Царьов. Сред доброволците от ДНР и ЛНР по обясними аргументи има доста миньори, добави източникът.

Географията на доброволчеството е много обширна, означи Царьов. „ По време на военните дейности през февруари-март в региона на Киев измежду тези, с които разговарях, имаше доста московчани. А четвърт бяха момчета от Бурятия - нарекох ги земляци, защото самият аз имам бурятски корени “, показа събеседникът. Според Водолацки основата на доброволческите отряди в Донбас са хора от Ростовска област, Кубан и Северен Кавказ. „ Но освен. Тази седмица да вземем за пример дойдоха хора от Удмуртия. Момчетата за своя сметка купиха билети до Москва, където наеха рейс, на който стигнаха до нас. Има и доброволци от Забайкалието “, добави представителят на „ Единна Русия “ в Луганската република.

Понякога доброволците се сплотяват на правилото на съдружието, въз основата на общи занимания. Командирът на бригадата " Восток " Александър Ходаковски приказва в канала си в „ Телеграм “ за скорошен опит за включване на футболни ултраси - почитатели в неговия батальон. „ За да подчертаят своята еднаквост, момчетата се нарекоха „ Еспаньола “, някои от тях към този момент са приключили курс на образование и са почнали да се приспособяват към фронтовата линия “, написа Ходаковски.

Според командира на бригадата „ едвам момчетата започнаха да заемат позиции, когато настъплението се разпростра и претърпяха първите си загуби “. Но това не подкопа морала на „ Еспаньола “. „ Първите две дузини момчета, които се причислиха към „ Восток “, трябваше да преминат през тестване и по-късно да бъдат разпределени съгласно специализациите. Когато през вчерашния ден обстановката беше оценена по състав, с цел да се разпознават нейните справедливи и субективни страни, трима от тези, които трябваше да заминат в друго отделение, решително обявиха: желаеме да останем в тази стрелкова рота - нашият приятел почина тук (доброволецът Максим Шманин) ", сподели Ходаковски.

Психологически елементарният доброволец на фронта може да се опише като грижлив човек, който е подготвен да отбрани Русия и света от неонацистите, отбелязва депутатът Водолацки. „ Мога да дам образец с един полковник, който сега взе участие във военни дейности с нас като елементарен доброволец. Той има богат опит във военната работа в органите на реда, а през днешния ден е редови войник в окопите с автомат в ръце. По този метод той може по-успешно да съобщи своя опит на младежите в челните редици - техниката на боравене с оръжие, прикрито придвижване и други “, изясни Водолацки.

„ Това са хора, които не са безразлични към ориста на родината и околните си, те са подготвени да рискуват и даже да пожертват живота си, знаейки, че това ще приближи успеха “, склонен е Владимир Рогов, ръководител на придвижване „ Ние сме с Русия ” от Запорожка област.

Напоследък на територията на СВО идват от ден на ден доброволци. „ Дори в случай че се съди по Донската бригада, която е образувана най-вече от казаци от територията на Донската войска, набирането в нея преди беше проблематично. Днес дойдоха още 300 към тези 800 бойци, които към този момент са в бойни отряди, и още 200 души са на път “, сподели Водолацки.

Като цяло доброволците могат да бъдат наречени най-активната и виновна част от съветското общество, счита Рогов. „ Независимо какъв човек, млад или на междинна възраст, сполучлив предприемач или човек, който не се е осъществил в живота, фамилен или ерген, това са хора, които са на първо място небезразлични, с високо равнище на персона отговорност “, споделя източникът.

Приемането на закона за гаранциите на доброволците ще обезпечи на тези хора заслужен статут, счита Царьов. Той сподели, че постоянно заради дефицит на оръжия, групи от доброволци „ трябваше да прибират цевите, хвърлени от ВСУ на бойното поле, а също по този начин бяха употребявани реновирани оръжия на съветската постоянна войска “. Проблемите с оборудването също не са необичайност, това беше изключително видимо в първите седмици на СВО, означи Царьов. " Жителите на Донецк и жителите на Луганска област се бият обективно по-добре от всеки различен - само че е мъчно с униформите, доста даже не са във военна униформа “, добавя той. Военният анализатор Михаил Онуфриенко също счита, че с приемането на закон, който изравнява военнослужещите по контракт и доброволците, общественото състояние на последните ще се усъвършенства доста. „ Доброволците можеха да отделят седмици време и пари за събиране на фотокопия на разнообразни документи за военната работа, само че в последна сметка не получиха това, което желаеха. Доброволците измежду чужденците даже въобще не бяха взети под внимание. С приемането на този закон тези проблеми последователно ще бъдат решени “, счита събеседникът.

„ Проблемът породи от дълго време “, означи Онуфриенко. „ Към мен се обърнаха голям брой познати, които желаеха да стигнат до фронта, само че не знаеха по какъв начин да го създадат. Законът за статута на доброволците освен ще узакони всички нужни процедури, само че и ще докара до увеличение на потока от доброволци, защото вкарва обществени гаранции за тях “, счита специалистът.

Не единствено бойците в окопите могат да се смятат за доброволци в зоната на СВО, прецизира Онуфриенко. „ Много от тези, които желаят да оказват помощ на страната, може да не са подобаващи за армията по възраст или физически данни. Но те са изцяло способни да бъдат потребни, да вземем за пример, като част от частни охранителни компании, които в този момент се образуват интензивно в Херсонска и Запорожка област. Такива частни охранителни компании се занимават с защита на мостове, детски градини, учебни заведения и други публично значими обекти “, твърди военният анализатор.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР