Скоро може да бъде забранено със закон да се употребяват

...
Скоро може да бъде забранено със закон да се употребяват
Коментари Харесай

Костадинов обяви, че ще премахне колега за жените със закон за българския език

Скоро може да бъде неразрешено със закон да се използват по адрес на жена думи като " арбитър ", " ръководител ", " юрист ", " министър ", " прокурор ", " стоматолог ", " правист ", " лекар "  и каквото още се сетите.

Лидерът на Възраждане е засегнат от новината " Омбудсманът се омъжи ".

Според него думата " Омбудсман " е " уродлива ". 

Той изрази негодуванието си във Facebook.

" Току що прочетох следната вест - омбудсманът се омъжи. Ако не знаех, че става въпрос за жена, а не за мъж, щях да реша, че сме разрешили хом****ксуалните бракове без да разберем.

Абсурдното предписание да не се употребява женски жанр за специалности, неизвестно по какъв начин наложено в многострадалния ни и разтерзан български език, води до сходни рядко малоумни словосъчетания. Защото след " омбудсманът се омъжи " може да прочетем " прокурорът роди ". Няма нищо по-естествено от това да използваме думи като прокурорка, съдийка, министърка, председателка, адвокатка и каквото още се сетите. А, и да не не помня - думата колежка, от която доста префърцунени интелектуалци в женски жанр се възмущават, тъй като държат да бъдат наричани сътрудници, а не колежки. Гиди гьостерица неокастрена...

Що се отнася до словното неразбирателство " омбудсман ", то би трябвало да бъде изцяло изхвърлено от езика като непознато, безсмислено и ненужно. Да не приказваме, че и самата институция е изцяло непотребна. За всичко това ще се погрижим когато Възраждане стартира да ръководи България и одобри Закона за българския език, който към този момент един път предложихме в предходното Народно заседание. ", написа той.

Под мнението му валят мнения.

" Омбудсманката ли би трябвало?    </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР