Скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може

...
Скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може
Коментари Харесай

Българите в САЩ ще полагат шофьорски изпит на български език

Скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да се взима и на български език, разгласи генералният консул в Чикаго Светослав Станков. Той съобщи и, че се приготвя ново двуезично издание на пътеписа „ До Чикаго и обратно “ със актуален превод на британски език.
„ До момента аз съм провел предварителни диалози със секретари на щата, обяснил съм, че тук живее най-голямата българска общественост в Америка, която заслужава нейният език да бъде приет като един от формалните, на които може да се взима изпита за шофьорски книжки. Изключително положително беше посрещната тази моя самодейност. Доколкото разбирам в този момент и други големи общности са се присъединили към тази самодейност ”, споделя Станков.
Както и с предходни сходни начинания, ще са нужни писма от публичните, просветителните и културни организации на българската общественост в щата, които да поддържат самодейността. „ Това, което аз желая да кажа на водачите на българската общественост, е, че това не е работа за самичък човек, за един общоприет консул, и разгадавам на тяхната поддръжка. Ще организираме лидерски срещи и там ще координираме общите ни дейности, тъй че локалните управляващи да са сигурни, че българите тук го заслужават ”, споделя Станков.
В момента изпитът за шофьорски книжки в Илинойс може да се поставя на британски, испански, полски, съветски, корейски и китайски език. Чуждите езици нормално сe оферират в офисите на щатската администрация в регионите, където има най-вече живеещи имигранти от съответната общественост. Вероятно подобен ще е методът и с българския език.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР