Скоро да сте си задавали въпроса ,,Защо дистанционните топломери и

...
Скоро да сте си задавали въпроса ,,Защо дистанционните топломери и
Коментари Харесай

Защо дистанционните топломери и водомери за топла вода станаха задължителни

Скоро да сте си задавали въпроса,,Защо отдалечените топломери и водомери за топла вода станаха наложителни? ". Краткият отговор е: с цел да се премине на месечни сметки за парно и топла вода, без изравнителна. Така навреме може да се следи потреблението си и да бъде пестена сила.

За да няма изравнителни сметки през лятото в топлофицирани градове като София е нужен месечен доклад на уредите за топлинно счетоводство, включително и водомера за топла вода. Без този доклад няма по какъв начин да се изготви правилна самостоятелна сметка.

До навлизането на пазара в България на отдалечените разпределители, топломери и водомери обаче, физическият доклад всеки месец бе неосъществим поради нуждата това да се случва във всеки дом, в един и същи ден. С отдалечените уреди това към този момент е допустимо. Те могат да бъдат регистрирани когато и да е, без достъп до жилището и очакване на отчетник.Затова законът към този момент изисква до 2027 година всички конфигурирани уреди за топлинно счетоводство в парцелите на клиентите да са с отдалечен доклад.

„ Когато всички уреди, включително и водомерът за топла вода, са за отдалечени отчитане (с решение на етажната собственост) се минава към месечни сметки без изравнителна, което оказва помощ за осъществяване на икономии в семействата и за по-висока енергийна успеваемост “, разяснява Милена Стоянова, шеф на " Техем ", водещата компания за топлинно счетоводство у нас.

Както е регламентирано и в Закона за енергетика, клиентите би трябвало да съгласуват избора на отдалечени уреди с топлинния счетоводител, който обслужва постройката, с цел да се подсигурява последващия отдалечен доклад и разработване на месечна сметка.

От общо 1 милион уреди за топлинно счетоводство techem, инсталирани в България, 680 хиляди са към този момент с отдалечено отчитане. От тях 570 хиляди са разпределителите по радиаторите, които се регистрират от отдалеченост и 90 хиляди са отдалечени водомери за топла вода.

„ Изборът на клиентите е еднопосочен. Те се доверяват на системата за отдалечен доклад “, споделя още Милена Стоянова, шеф на Техем.

Цената на водомер за топла вода с отдалечен доклад на " Техем " е 130 лева с включен Данък добавена стойност.

,,Топлинното счетоводство към този момент е по-лесно и комфортно. Всички услуги, за които досега потребителите на централно отопление трябваше да търсят топлинния счетоводител, към този момент са в … джоба им. ", споделят от " Техем ".

Чрез новия потребителски портал на компанията, потребителите на водещата компания за топлинно счетоводство у нас, могат да получават всякаква информация цифрово.

 techem

,,Без старания, без визити в офис или позвънявания, всеки консуматор може да ревизира сметката си, графика по кое време ще бъде регистриран, да съобщи монтаж на отдалечен водомер и/или разпределител, както и да изиска спомагателен доклад на уредите в парцела си или промяна на сметката. ", прибавят от " Техем ".

Ако човек има потребност от информация или е належащо да подаде сигнал, също може да го направи през портала. Чрез системата може да се наблюдава статуса на документа, като има опция и за бърз отговор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР