Скопие обяви криза с електричеството заради недостиг и поскъпване на

...
Скопие обяви криза с електричеството заради недостиг и поскъпване на
Коментари Харесай

Северна Македония обяви 1-месечна криза с тока заради недостиг

Скопие разгласи рецесия с електричеството поради дефицит и повишаване на цените на интернационалния пазар.

Правителството на Република Северна Македония на днешното си съвещание одобри решение за оповестяване на спешна обстановка в снабдяването с електрическа сила за период от 30 дни по искане на Комисията за оценка на енергийния бранш в страната, образувана от Министерството на стопанската система, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Решението е взето на база на оценката на комисията, че съществува риск от пораждане на спешна обстановка заради дефицит на електрическа сила, и на положението на пазара на електрическа сила съгласно отчета, държавния оператор на електропреносната система за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година. Това призна икономическият министър Крешник Бектеши.

Единствената цел на оповестяването на спешна обстановка е подобряването на ликвидността на енергийните компании, с цел да могат да продължат да доставят семействата и да се стабилизира ситуацията на пазара на електрическа сила. Няма да има никакви рестриктивни ограничения за жителите и фирмите, съобщи Бектеши.

Македонският министър добави, че за тази цел на енергийните компании ще бъдат трансферирани към 4 милиарда денари от бюджета.

Правителството сега, акцентира той, е фокусирано върху сполучливото справяне с провокациите, зародили от световната енергийна рецесия. За реализиране на тази цел са включени управленията на всички компании в енергийния бранш и държавните институции.

В момента работим за активиране на всички енергийни мощности за да увеличим вътрешното произвеждане на електрическа сила и с това да предотвратим по-голям ценови потрес за семействата и дребните консуматори, уточни Бектеши.

Попитан дали ще има отговорност за обстановката, той сподели, че на Управителния съвет на електрическата компания на Северна Македония ЕСМ е предложено да осведоми държавното управление за метода, по който е работила тя във всички дъщерни сдружения и в случай че се откри, че не е работено по проектите, държавното управление ще предложи да предприеме ограничения.

Моето персонално мнение е, че би трябвало да има отговорност, само че първо би трябвало да се оправим с енергийната рецесия, а по-късно ще говорими за съответна отговорност - кой не се е справил и за какво, съобщи Бектеши и добави, че на днешното съвещание не е било разговаряно за възможна оставка на генералния шеф на ЕСМ Васко Ковачевски.

Той посочи, че в ход е оценка на пристигналите предложения за пазаруване на въглища за потребностите на минно-енергийния комбинат /РЕК/ Битоля и уточни, че Топлоелектрическа централа Осломей би трябвало да проработи от 1 декември, в РЕК Битоля към този момент е включен блок 1, а след няколко дни би трябвало да проработи и блок 2.

На 30 септември държавното управление одобри разпореждане за критериите и изискванията за оповестяване на спешна обстановка в снабдяването с електрическа сила.

Тъкмо заради това, както сподели Бектеши, операторът на електропреносната система МЕПСО изготви отчет за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година.

Тази оценка на рисковете се основава на няколко фактора поради мощностите на вътрешното произвеждане, само че и поради увеличените цени на задграничните тържища, посочи Бектеши.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР