Скопие. Най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола

...
Скопие. Най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ: Македонският народ иска преглед на съдържанието на договора, който Заев се е съгласил да подпише

Скопие. Най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на някогашния министър председател Никола Груевски изиска публично „ от името н македонскикя народ да се прегледа наличието на контракта, който премиера Заев се е съгласил да попише с България “. Информацията за настояването е поместена на формалната страница на ВМРО-ДПМНЕ и е оповестена от досегашния ръководител на македонския парламент Трайко Веляноски.
В текста на изказването на Веляноски се споделя, че „ ВМРО-ДПМНЕ постоянно е упорствало за развиването на доборосъседски връзки, които подразбират взаимно почитание и поддръжка, като тази позиция сме я имали и ще я имаме и към България, и към Гърция, и към останалите съседи. Това, което ни тревожи и плаши е вчерашното изказване на Зоран Заев, в което той разгласи, че Македония затваря една глава от своята история, глава на шовинизъм и ненавист “. Вътрешна македонска революционна организация -ДПМНЕ задава въпроса „ коя е тази история на ненавист и шовинизъм, която е провеждал македонският народ “ и счита, че „ извънредно срамно и подло е да обвиниш личния си народ за разпространение на шовинизъм и ненавист, защото македонецът в никакъв случай не е бил нито националист, нито последовател на омразата “. В текста, публикуван от опозиционната партия, се показва огромната угриженост за „ непрозрачността и лекотата, с която Заев е пристъпил към един извънредно сериозен въпрос, какъвто е сключването на контракта с България, тъй като този въпрос опира да идентичността и историята на македонския народ и извънредно безконтролно е той да са дискутира на елементарна конференция, без сериозен разбор и без необятни съвещания и да се разгласи сключване на контракт, който е работен от специалисти дълго време и който съдържа доста открити въпроси, по които двете страни не можеха да намерят общ език “.
В края на известието на ВМРО-ДПМНЕ се споделя, че партията желае обзор на това, което премиера Заев е договорил при визитата в София и от името на македонския народ желае обявяване на наличието на контракта, който се е съгласил да подпише. Партията счита, че въпросите на „ македонската еднаквост не могат да бъдат извънреден интерес нито на Заев, нито на СДСМ, тъй като са над партийни “. В декларацията се визира и България като ВМРО-ДПМНЕ споделя, че „ държанието на България е разбираемо, тъй като тя има свои ползи и по тази причина ги пази и застъпва, само че това, което не може да се одобри е, че Зоран Заев самичък се нагърбва да взема решение тематики, които са от общ интерес на Македония “. Партията на Никола Груевски счита, че „ Република Македония има своя лична история “ и това е реалност, който никой не би трябвало да дръзва да трансформира “. „ Етногенезисът на македонския народ е независим и по тази причина е извънредно рисково да се приказва за обща история “ и задава въпроса дали изказванията на Зев в София, във връзка общата история значат, че „ в предишното македонския народ не е имал лична история и дали министър председателят Заев осъзнава какъв брой рискови са тези тематики “. Според ВМРО-ДПМНЕ въпросът за общата история постоянно е била една от най-големите спънки за сключване на контракт със прилежаща България.
Като втори въпрос партията слага настояването на България този ангажимент за общата история да важи единствено за Република Македония.
Трети противоречив въпрос е този за езиците, на които би трябвало да бъде пописан договорът. „ ВМРО-ДПМНЕ постоянно е упорствало и ще упорства, че македонският език би трябвало да бъде равноправно употребен, тъй като той съществува и е интернационално приет “. Партията счита, че " всеки опит за създаване на добросъседски връзки би трябвало да минава през взаимно почитание и признание на разликите, а не да се крие под мъглявия термин „ конституционния език “ “.
ВМРО-ДПМНЕ твърди, че в Договора за добросъседство с България съществуват още доста противоречиви въпроси като се стартира от смяната с учебниците и се стигне до отбелязването на избрани празници. В края на декларацията, прочетена от Веляноски, от името на партията се споделя, че единственото, което в Скопие се знае е „ общото македоно-българско празнуване на македонския народен празник Илинден на Мечкин камен край Крушево “.
Веляноски декларира, че за партията му не е проблем на този празник българите да участват като посетители, само че би трябвало да се знае, че „ Илинденското въстание е независимо и македонско. Илинденското въстание е вдигнато без каквато и да е външна помощ и напълно принадлежи на Македония, тъй като на Илинден са сложени основите на македонската страна, а всеки различен опити за по-различно показване на нещата съставлява демакедонизация на Македония “
Превод и редакция: Мариела Русева
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР