Скопие. Македонската електронна медия Маркукуле.мк“ публикува коментар на Протойерей Люпче

...
Скопие. Македонската електронна медия Маркукуле.мк“ публикува коментар на Протойерей Люпче
Коментари Харесай

Протойерей Люпче Петрески в статия за „Маркукуле.мк“ : Извинете се и Вие, поддръжници на Заев!

Скопие. Македонската електронна медия „ Маркукуле.мк “ разгласява коментар на Протойерей Люпче Петрески за изострянето на връзките сред Скопие и София след изказване на Зоран Заев за характера на Илинденско-Преображенското въстание. Агенция „ Фокус “ показва превод на публикацията без редакторска интервенция.

„ Обръщам се към поддръжниците на Заев и членовете на СДСМ, всички дружно да изразите поддръжка към министър-председателя, като следвате неговия образец, та и Вие смирено се извините на българите за безогледно изказаната от страна на премиера истина, че Илинденското въстание е македонско.

През цялата седмица чаках да видя някаква реакция от вас, поддръжниците на Заев. Нито дума. Не е хубаво това от Ваша страна. Не бива да мълчите в такива моменти. Хайде, изкажете се!

С това ще покажете по какъв начин се градят и усъвършенстват добросъседските връзки. Ще покажете, че сте по-големи от тях. Ще покажете, че гледате напред към бъдещето, към Европейски Съюз и НАТО, че не ви е значима историята, че нямате задни, регресивни възгледи, и че те, нашите съседи, изключително България и Гърция, са „ единствените ", за които историята е значима, макар че са членки НАТО и Европейски Съюз.

Можете да им се извините, в името на нашите предшественици, които, ето, в предишното, сме ги предизвикали да бъдат груби към нас македонците, които сме „ насочили " да стрелят по студенти, да убиват от „ своите " македонци. Извинете им се, че сме ги принудили да бъдат кръвожадни зверове към македонския народ.

Всъщност можете да извършите една крачка повече от министър-председателя и да им се извините, че въобще съществуваме като македонци.
Вярвам, че нашите скъпи съседи ще бъдат щастливи, в случай че го извършите. Може и в обществените медии, по образеца на министър-председателя. Всички напишете по един пост с опрощение или самопризнание, че Илинденското въстание е българско (например: „ Мили наши съседи, извинете! Наистина, Илинденското въстание не е македонско ". И толкоз!). Сигурно това ще бъде видяно от съседите и имам вяра, че по този метод ще ги омилостивим.

Защо тъкмо Вие? Е, от Вас, гласоподавателите на СДСМ, министър-председателят черпи мощ за сходно държание. Давате му легитимност. Редно е в тези сложни моменти за него времена да покажете, че оправдавате неговите възгледи, в случай че в действителност ги оправдавате! Отричането на Илинденското въстание в края на краищата не е кой знае какво, нали?

То се е случило в предишното, преди 100 години. Актьорите от дълго време са се трансформирали в прахуляк и пепел. Няма да бъде огромен грях, в случай че тъпчете по тях и в интерес на бъдещето и участието в Европейски Съюз и НАТО, нали?

Предполагам, че няма да ви е мъчно да кажете и да пишете: Илинденското въстание не е македонско! Ако обаче ви е мъчно да изплюете тези думи, в случай че не сте съгласни с министър-председателя, тогава се закълнете! Защо мълчите? Нали министър-председателят се „ кръстеше “ в името " Република Илинден Македония "?

Ако го извършите и мнозина от Вас се откажете от Илинденското въстание, може би ще ни убедите и нас, останалите…
Хайде, извинете се! Още повече, че явно ще би трябвало да свикнете да се извинявате. Хайде, направете го в името на министър-председателя, в името на нашите европейски вероятности, в името на добросъседските връзки, в името на Македония!

Да Ви видя! "

Превод: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР