Скопие. Когато преди време доц. Вагалински дойде при мен и

...
Скопие. Когато преди време доц. Вагалински дойде при мен и
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: Изложбата „100 години Требенище” е сбъдната мечта

Скопие. „ Когато преди време доцент Вагалински пристигна при мен и описа замисъла за общата галерия, помоли за помощ и финансиране от Министерство на културата, това бяха най-лесните пари, които съм обещавал, тъй като имаше два разновидността. Първият – да не стане, вторият – да се случи в дребен %, само че сигурно щеше да бъде най-великото културно събитие сред нашите три страни. За наслада се случи второто, за наслада толкоз доста хора поставиха толкоз взаимни старания. И тук ще кажа нещо, което за учените може би ще прозвучи еретично – да, голяма е цената на това, което открихме в Требенище, само че това, което се случва сега – да работим дружно трите страни, да пазим своята еднаквост и да градим дружно своето бъдеще, това е нещо неописуемо, това е сбъдната фантазия. На добър час на изложбата и на нашите три нации ". Това сподели министърът на културата Боил Банов по време на формалното разкриване на взаимната галерия „ 100 години Требенище “ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие, оповестиха от пресцентъра на Министерството .
Изложбата откриха още министър председателят и министърът на културата на Република Северна Македония Зоран Заев и Асаф Адеми, а измежду формалните посетители на събитието бяха Ася Драча Мунтеан – помощник-министър на културата и информирането на Република Сърбия, посланиците Ангел Ангелов и Марян Гьорчев, шефовете на музеите-партньори, измежду които доцент доктор Христо Попов, шеф на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и предшественика му доцент доктор Людмил Вагалински, ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Васил Николов, народни представители от Северна Македония, представители на локалните управляващи, общественици и интелектуалци.
Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев изрази задоволството си от обстоятелството, че посетителите ще могат да видят на едно място културното завещание на трите страни и изрази вярата си в бъдеще страните ни да осъществят още доста действия и дружно да опазваме европейското завещание.
„ Това е извънредно важен план за популяризирането на културното завещание и израз на другарството сред трите страни. Успешното партньорство сред музеите на нашите страни е образец за това по какъв начин положителната районна политика способства за опазването на европейското завещание ”, акцентира министърът на културата на Република Северна Македония Асаф Адеми.
Договорът за реализацията на изложбата бе подписан от Боил Банов, министър на културата на Република България и Асаф Адеми, министър на културата на Република Северна Македония, както и от доцент доктор Христо Попов, шеф на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и господин Горан Санев, шеф на Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие. Изложбата ще остане до 15 септември т. година в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие.
„ 100 години Требенище “ показва находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, Република Северна Македония. Тя е отдадена на 100-годишнината от откриването му и се провежда взаимно от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, от Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие и от Народния музей на Белград.
Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит инцидентно от българските войски при пътно строителство в края на Първата международна война напролет на 1918 година По-късно в разкопките вземат участие археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов. За пръв път пред необятната аудитория са показани съвсем всички находки от некропола.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР