Скопие. Гражданите на Македония гласуват на втория тур на изборите

...
Скопие. Гражданите на Македония гласуват на втория тур на изборите
Коментари Харесай

В Македония се провежда вторият тур на изборите за местна власт

Скопие. Гражданите на Македония гласоподават на втория тур на изборите за локална власт - шестите, проведени в страната след оповестяването на независимостта й на 8 септември 1991 година В края на неделния ден ще бъдат избрани кметовете на 35 общини - Гази Баба (Скопие), Бутел (Скопие), Кисела Вода (Скопие), Шуто Оризари (Скопие), Чаир (Скопие), Сарай (Скопие), Тетово, Гостивар, Струга, Ягуновце, Чашка, Росоман, Карбинци, Македонска Каменица, Македонски Брод, Виница, Старо Нагоричане, Градско, Студеничани, Бървеница, Желино, Теарце, Врапчище, Липково, Могила, Боговие, Дебър, Кавадарци, Щип, Чешиново Облешево, Пробищип, Зърновци, Новаци, Демир Капия, Долнени.
Общо 68 претенденти от осем политически партии и двама самостоятелни кандидати ще търсят поддръжката на 833 710 гласоподаватели, регистрирани в формалните описи на Държавната изборна комисия (ДИК). Те ще имат опция да упражнят правото си на глас в 1517 секции, огромна част от които (387) са съсредоточени в шестте скопски общини, където право на глас имат 260 194 жители. В останалите 29 общини в Македония на втория тур могат да гласоподават 573 616 жители, за които ще бъдат отворени 1130 изборни секции. Най-голям брой гласоподаватели има в град Тетово (82 887), следван от Гостивар (79 632).
За втория тур на локалните избори ДИК акредитира 5101 македонски и 473 задгранични наблюдаващи. В съпоставяне с първия кръг, броят им е по-голям: от локалните наблюдаващи, които ще наблюдават процеса на гласоподаване, най-голяма е групата на МОСТ, която ще бъде формирана от 2 917 души, а от задграничните - задачата на ОССЕ/СДИЧП с 289 души. Изборният развой ще бъде следен също от делегации на Европейския съюз и Съединени американски щати, които имат упълномощени 35 лица. Интерес демонстрираха и от посолствата на Франция и Англия, както и от Централните изборни комисии (ЦИК) на Косово, България и Черна гора.

В първия тур от изборите за локална власт, извършен на 15 октомври, ръководещата Социалдемократическа партия на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев завоюва смазваща победа над водената от Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Социалдемократите завоюваха 415 726 гласа, а партията на Груевски - 335 054. По подигравка на ориста, на първия тур на локалните избори ВМРО-ДПМНЕ завоюва тъкмо толкоз кметски места, колкото отстъпи на опозицията от СДСМ преди четири години - три. Те са в Сопище, Петровец и Илинден.
СДСМ завоюва кметските места в 38 общини - Гьорче Петров (Скопие), Карпош (Скопие), Центар (Скопие), Аеродром (Скопие), Охрид,
Струмица, Велес, Куманово, Битоля, Прилеп, Ресен, Демир Хисар, Крушево, Арачиново, Кривогащани, Зелениково, Вевчани, Лозово, Свети Николе, Неготино, Дебарца, Маврово и Ростуша, Конче, Гевгелия, Богданци, Дойран, Валандово, Босилово, Ново Село, Берово, Василево, Радовиш, Пехчево, Делчево, Кочани, Крива Паланка, Кратово.
Така бе комплициран безапелационен завършек на траялата десетилетие доминация на ВМРО-ДПМНЕ в ръководството на Македония, а жителите показаха по категоричен метод поддръжката си за европейската и евроатлантическата интеграция на страната. Изборните резултати от първия тур се оказаха изненадващи даже за македонските гласоподаватели. Защото дни преди вота мъчно можеше да се откри анализатор, който да се ангажира с твърда прогноза за техния излаз, а най-смелите упования стигаха единствено до делба на кметските места и до равнене на гласовете, подадени за партийните листи.

Макар след първия тур да е повече от несъмнено, че картата на локалната власт в Македония към този момент не е същата, гласуването от 15 октомври не внесе по-голяма изясненост към разпределението на силите в албанския политически блок. В огромни общини с преобладаващо албанско население като Тетово, Гостивар и Струга, където имаше и огромен брой претенденти, новите кметове ще бъдат определени на втория кръг на изборите за локална власт в Македония.
Първият тур за локална власт сподели, че „ Алианс за албанците “ на Зиядин Села е единствената партия от албанския политически блок, която съумя да притегли повече гласоподаватели спрямо парламентарните избори от декември 2016 година Съгласно показаните данни, „ Алианс за албанците “ получи поддръжката на 13 хиляди повече гласоподаватели. Въпреки това партията не завоюва нито един кметски мандат. Експертите дефинираха БЕСА като огромния губещ измежду албанските партии, откакто стана ясно, че спрямо предходните избори за парламент губи осем хиляди гласа.
„ Демократичен съюз за интеграция " (ДСИ) завоюва в първия кръг при гласуването за кметове в Кичево и още няколко по-малки общини, до момента в който във всички други региони с преобладаващо албанско население ще води борба във втория кръг. ДСИ може да се похвали и с триумфи при избора на общински съветници. В Тетото ДСИ завоюва 3 547 гласа повече, от тези за БЕСА, а в Гостивар – 1 607 повече от „ Алианс за албанците “. От всички албански партии в Сарай ДСИ ще излъчи максимален брой съветници. ДСИ губи гласуването за общински съветници в Струга, където преди всичко са претендентите на „ Алианс за албанците “ и СДСМ.
Бастионът на албанците – Тетово, остана без победител в първия тур на локалните избори. Във втория кръг сили ще премерят сили досегашният кмет Теута Арифи (ДСИ) и претендентът на БЕСА Билал Касами. В първия тур Арифи имаше преднина от съвсем пет хиляди гласа, или 13 265 против 8 700 за Касами.
Кандидатите на ДСИ и „ Алианс за албанците “ – досегашният кмет Невзат Бейта и македонският министър на опазването на здравето - Арбен Таравари, ще се борят за кметското място в Гостивар. В първия тур остарелият кмет съумя да реализира нежна преднина от едвам 400 гласа пред претендента на „ Алианс за албанците “, или изразено в числа - 12 095 за Бейта против 11 600 гласа за Таравари.
В Струга претендентът на „ Алианс за албанците “ е самият доктор Зиядин Села, който в първи кръг завоюва 2500 повече гласа спрямо претендента на ДСИ Рамиз Мерко, или 9 280 против 7 916 гласа.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР