Скокът в цените на горивата засегна и лечебните заведения. В

...
Скокът в цените на горивата засегна и лечебните заведения. В
Коментари Харесай

Шок с цените ток и газ: Болниците са притеснени как ще си плащат по-високите сметки

Скокът в цените на горивата засегна и лечебните заведения. В страната лечебни заведения сигнализират, че разноските за електрическа енергия са се нараснали с 300%. Във Втора САГБАЛ „ Шейново “, в случай че преди са плащали по 7000 лв. сметка за електричество, на свободния пазар фактурата е близо три пъти по-висока, а точно 20 000 лв..

Там, където стартира нов живот - в „ Шейново “ предходната зима са плащали ток на 103,23 лв. за кв/ч. Сега, на свободния пазар и макар, че имат контракт с снабдител, заплащат двойно – 210 лева за кв/ч. За да бъде топло в болничното заведение, разчитат на парно. Притесняват се и поради скъпия газ.

„ Ако се увеличи двойно, отиваме към 40 000 лв. на месец, което е доста сериозна сума. Не ми е ясно по какъв начин други по-големи лечебни заведения ще съумяват да си заплащат сметки. За ток ще харчим все едно към една трета от това, което харчим за медикаменти “, съобщи изп. шеф на болничното заведение доктор Румен Велев.

Признават, че към този момент вършат икономии, макар че болничното заведение е санирана.

„ Нито бебетата можем да ги оставим на студено, нито родилките “, добави той.

Трудна зима чака и регионалната болничното заведение в Шумен. Пресмятат, че с 300% са нарастнали сметките им за електричество.

„ От два дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ, защото температурите на открито са ниски “, изясни шефът ѝ доктор Димитър Костов.

Хирургическият блок е на газ, а лечебният на ток. За си платят сметките, пестят от бонуси за личния състав.

„ Това може би ще докара до усложнения в изплащането на спомагателни хонорари на личния състав или пък до подобряването на битовото положение на пациентите, които лежат в болничното заведение “, добави Костов.

Според шефове на лечебни заведения решение са финансови обезщетения от страната за зимата. Засега от здравното и от енергийното министерство не дават отговор на въпросите ни дали такива за вероятни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР