Скокът на температурите в Южна Европа би могъл да доведе

...
Скокът на температурите в Южна Европа би могъл да доведе
Коментари Харесай

Може ли туризмът у нас да се възползва от жегите в Европа?

Скокът на температурите в Южна Европа би могъл да докара до трайна смяна в туристическите привички - повече туристи биха могли да изберат по-хладни дестинации или да почиват напролет или есента, с цел да избегнат рисковите жеги, предвиждат туристически организации и специалисти, пише Darik Business Review.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) демонстрират, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморския район в интервала юни-септември, е намалял с 10% в съпоставяне с миналата година, когато горещото време докара до суши и горски пожари.

Междувременно се регистрира скок на интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

" Очакваме непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще да оказват по-голям резултат върху избора на туристите в Европа, " споделя Мигел Санц, началник на ETC.

В отчет на организацията също по този начин се показва, че 7.6% от туристите към този момент смятат рисковите метеорологични феномени за главно терзание за пътуванията в интервала юни-ноември.

Търсенето на туристически услуги скача още веднъж това лято, като туристите оставят зад тила си годините на пандемични ограничавания, а фирмите в сектора настояват, че към този момент жегата не е довела до анулацията на доста резервации.

Британците, по-конкретно, са резервирали по-малко почивки вкъщи и повече в Средиземноморския район, постоянно доста месеци авансово, споделя Шон Типтън от английската асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници ABTA.

Този баланс обаче може да се промени, защото горещите талази се чака да станат по-изтощителни.

В последните седмици в медиите се появиха вести за туристи, които биват превозени по неотложност с хеликоптер от италиански плажове или пък откарвани с коли за спешна помощ от Акропола в Атина. Гръцките управляващи затвориха Акропола в Атина в най-горещите часове от деня в петък, с цел да предпазят туристите.

В Испания се чака огромно търсене в крайбрежните региони на север и на испанските туристически острови, където летните температури са по-ниски, съгласно отчет на националната туристическа асоциация Exceltur.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР