Скокът на новите случаи на COVID-19 през последните три седмици

...
Скокът на новите случаи на COVID-19 през последните три седмици
Коментари Харесай

Гърция: Скокът на новите COVID случаи основно е при млади хора на възраст 18 - 24 години

Скокът на новите случаи на COVID-19 през последните три седмици е изключително изразен във възрастовата група 18-24 години, както и в туристическите региони. Това оповестиха гръцки специалисти на ексклузивен брифинг на Националната организация за публично здраве (EODY), представени от e-kathimerini.com.

Процентът на новозаразените остава постоянен в другите възрастови групи. Както в цяла Европа, омикрон остава преобладаващ вид на ковид и в Гърция, на него се дължат повече от половината случаи на инфекцията. Все по-често се засичат и неговите подварианти BA.4 и BA.5, допълват от EODY.

Гръцкото Министерство на здравеопазването заяви, че е постигнало съглашение с производителите на най-често прилаганите противовирусни лечения за ускорение на доставките на медикаменти от тази група, като подсигурява, че през идващите две седмици ще бъдат получени количества за повече от 10 000 курса.

Противовирусните медикаменти против COVID-19 ще бъдат изпратени неотложно до здравните центрове на острови с огромен туристически поток и огромно епидемиологично натоварване, в това число Миконос, Милос, Иос и Патмос, с цел да се подсигурява, че пациентите ще имат достъп до тях допустимо най-бързо, твърдят здравни управляващи.

Тази стъпка е част от по-широки начинания на Министерството на здравеопазването за посрещане на възходящото търсене на антивирусно лекуване от страна на пациентите.

Болничните аптеки от системата на националната здравна каса ще издават предписания за антивирусните медикаменти в избрани часове през цялото лято. Очаква се съответната информация скоро да бъде оповестена на уеб страницата на институцията.

Според рекомендациите на здравните специалисти всички хора от уязвимите групи при появяването на признаци неотложно би трябвало да се подложат на тест и, в случай че той се окаже позитивен, да потърсят неотложно лекуване за инфекцията.

Гръцките здравни управляващи акцентират, че използването на антивирусно лекуване на уязвими групи от популацията понижава натиска върху интензивните отделения – един от главните знаци, който дефинира насоките в тактиката на държавното управление против лятната COVID-19 вълна.

Към момента няма нарастване на приема в интензивни отделения, безапелационни са от здравното министерство на страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР