Скок в цената, която авиокомпаниите плащат за замърсяването в Европа,

...
Коментари Харесай

Авиокомпаниите се сблъскват със скок в разходите за замърсяването в Европа

Скок в цената, която самолетните компании заплащат за замърсяването в Европа, ще ги сблъска с компликации в процеса на възобновяване след породените вреди от коронавирус рецесията. Цената на въглеродните излъчвания въз основата на Европейската скица за търговия на излъчвания се е нараснала над два пъти до 50 евро на звук по отношение на равнищата преди пандемията.

Това се обрисува като значителен проблем пред самолетните компании в района, написа Financiаl Times. Те сходно на други въглеродно интензивни браншове би трябвало да купуват заеми, с които да покриват замърсяването, по силата на паралелните системи за излъчванията на Европейски Съюз и на Обединеното кралство.
Системата на Обединеното кралство
Британската система проработи от този месец и стартира търговия даже на още по-високи цени - над 50 паунда за звук. Сред най-засегнатите ще бъдат нискотарифни превозвачи като Ryanair, easyJet и Wizz Air. Анализаторът от Deutsche Bank Джейми Роуботам счита, че трите компании ще платят над 600 млн. евро под формата на въглеродни разноски през финансовата 2023 година, което е покачване по отношение на 330 млн. евро преди коронавирус рецесията.

Авиокомпаниите получават годишно количество безвъзмездни заеми и би трябвало да закупят останалото за покриване на всичките си излъчвания. По време на пандемията някои превозвачи са имали толкоз малко пасажери, че част от безплатните им заеми са останали неизползвани. Те получават свободни заеми за покриване на към половината от излъчванията си преди пандемията. Но упованията са, че цената на въглерода ще продължава да се повишава на фона на все по-амбициозните обещания на международните държавни управления и на корпорации за ограничение на замърсяването.
Авиокомпаниите получават годишно количество безвъзмездни заеми и би трябвало да закупят останалото за покриване на всичките си излъчвания Източник: Reuters Още по-нагоре
И Европейски Съюз, и Обединеното кралство възнамеряват да понижат общия брой въглеродни излъчвания в своите търговски системи, както и количеството на безплатните заеми през идващото десетилетие, което се чака да вдигне още повече цените. Според лобистката група Airlines for Europe " що се отнася до въглеродните разноски, е ясно, че те ще станат измежду водещите три категории за разноски на самолетните компании ".

Доскоро цената на европейските заеми " не беше толкоз висока, с цел да докара до смяна на държанието ", показват от организацията Transport & Environment. Но допълват, че в този момент някои превозвачи ще стартират да се чудят дали цената от над 50 евро не е " дъното на бъдещите цени ". Компаниите могат да се опитат да трансферират покачващите се разноски на пасажерите, само че това ще бъде мъчно, защото в същото време се пробват да подтикват търсенето, като понижават цените, с цел да наваксат изгубеното поради пандемията, разяснява анализаторът Александър Патерсън от капиталовата компания Peel Hunt.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР