Скок на цената на парното и топлата вода от 1

...
Скок на цената на парното и топлата вода от 1
Коментари Харесай

Скок на цената на парното и топлата вода от 1 юли с до 330%


Скок на цената на парното и топлата вода от 1 юли с до 330 %, желаеха топлофикационни сдружения в страната. Заявленията им са оповестени в уеб страницата на комисията регулатор. Потребители се притесняват, че ще им се наложи да заплащат непостижимо високи сметки.

На ход е държавният енергиен регулатор, който на 1 юли ще разгласи новите цени. Най-голямата топлофикация - столичната, желае нарастване от 29 %. Скокът за Варна е 116 %. Топлофикация Бургас пресмята повишаване от съвсем 170 на 100, сходно е и настояването на плевенското сдружение.

Най-голямо е желаното повишаване във Велико Търново - 332 %.

В заявките на електроразпределителните сдружения желаното повишаване е заличено, само че съгласно неофициална информация се залагат нараствания приблизително 3-4 %.

Това са заявките на сдруженията, само че към март, а от този момент обстановката е изменена и поради обезщетенията от страната и поради спрените доставки на съветски газ и измененията в цените на синьото гориво.

Затова в този момент регулаторът би трябвало да направи измененията, които отразяват обстановката към днешна дата и тогава ще разберем какви ще са цените, по които ще плащаме сметките си през зимата.

Семейството на Юлия Денчева не има вяра, че е допустимо повишаване на парното с над 300 %. С два радиатора най-високата й сметка зимата е била към 240 лева

В Бургас желаното нарастване на топлото е по-малко, само че терзанието на потребителите не. Галя Янчева е плащала по 120 лв. до момента, с цел да топли една стая.

„ И не е единствено топлоенергията, въпреки всичко ток, ел. сила, храна, просто всички знаем в днешно време какъв брой е мъчно с една заплата да се живее. Не, не, това е доста огромна сума, това е доста огромен %, 170% “, разяснява Галя Янчева.

От Асоциацията на топлофикациите обясниха фрапантното повишаване с високите цени на природния газ, които не са поправени въобще. Прогнозата, регулаторът евентуално ще постанови по-ниски цени от декларираните:

„ Санитарният най-малко от позиция на топлофикациите е 50%, сред 30 и 50 това допускам, сами разбирате в действителност надали ще развеселявам някой с тази вест, само че това е обективната истина “, сподели Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.

Според синдикатите при шоково повишаване са ще нужни обезщетения:

„ Като се компенсират нискодоходните семейства, само че с цел да бъде ориентирана тази отплата към хората, които в действителност се нуждаят от енергийно подкрепяне “, съобщи Виолета Иванова.

Опозицията остро подлага на критика ръководещите и ги укори в неяснота. В заявките на енергоразпределителните сдружения информацията за цените от 1 юли е заличена.

„ В тези заявки цениш няма, те са заличени. На тяхно място са се появили хиксове. Българските жители би трябвало да знаят дали зад тези хиксове не стои нарастване на цената на електрическата енергия и на топлинната сила от 100 до 150% “, означи Теменужка Петкова от ГЕРБ.

„ КЕВР би трябвало да излезе със мнение по отношение на декларираните цени. Очакваме да излязат с публично мнение дали това са декларираните цени, които те би трябвало да ревизират и към този момент да чакаме окончателното им решение “, сподели Радослав Рибарски от „ Продължаваме промяната “.

Новите цени би трябвало да бъдат факт от 1 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР