Скок на местните данъци и такси в редица населени места

...
Скок на местните данъци и такси в редица населени места
Коментари Харесай

Отчитат скок на местните данъци и такси в редица общини

Скок на локалните налози и такси в редица обитаеми места у нас. Това сподели инспекция на NOVA. Средният растеж на налог здания и налог боклук варира сред 15 и 50% от сегашните равнища. От Сдружението на общините прецизират, че най-рано през април ще може да се направи точна оценка приблизително в страната с какъв брой се е нараснала данъчната тежест.

В Горна Оряховица, да вземем за пример, за апартамент 80 квадрата хората ще заплащат с 30 лв. повече налог здания и с 40 лв. повече такса боклук. В Бургас пък виждаме растеж на такса боклук с 30% или 15 лв. приблизително за домакинство. В Русе, в случай че притежавате елементарен апартамент в панелен блок - 80 квадрата, жителите ще заплащат с 50% повече.

Още със встъпването в служба на новите общински администрации актуализацията на налозите е почнала. В множеството градове те не са били променяни от 10 години.

Такса боклук попада в обсега на повдигането на локални налози и такси. Въпреки растежа на приходите в общинските хазни поради това, някои администрации споделят, че те отново не стигат, с цел да покрият разноските за сметосъбиране. Такъв образец е община Златица, където плануваното нарастване е с 500% по отношение на сегашните равнища. То обаче не е било позволено за разглеждане от Общинския съвет.

„ Подобно предложение е обосновано поради многото минало време, инфлацията, високите цени на тока, на горивата, на строителните материали ”, съобщи Анна Ланкова.

От Община Златица споделят, че целият пакет е предвиждал нарастване с не повече от 40 лв. приблизително. Тъй като не са били признати обаче общината е изправена пред дупки в бюджета.

„ От порядъка на 150 000 - 200 000 лева няма по какъв начин да покрием с предстоящите доходи за годината. Ние сме правили най-малко два пъти предложение за повдигане на таксите, само че Общинският съвет не го е приемал ”, съобщи Анна Ланкова.

В Бургас пък такса боклук за жителите ще нарасне приблизително с 15 лв.. Промяна в тази посока там не е правена от 15 години. „ Главната причина е възходящите действия по сметосъбиране, разчистване и депониране. Разбира се, нарастването ще докара до подобряването на услугата за жителите ”, съобщи Станимир Апостолов.

Друг град със сериозен растеж на налозите и таксите е Русе. Пред градския парламент кметът на общината е дал сходни причини като тези в Златица: „ Трайно възходящите разноски се обезпечават с трайно възходящи доходи. Изчисленията сочат, че единствено за последната година всички разноски са скочили с над 14 % ”. Хората в Русе одобряват причините, само че желаят по-качествена услуга.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР