Ски патрулите в планинските ни курорти са основните, които са

...
Ски патрулите в планинските ни курорти са основните, които са
Коментари Харесай

Какво следят ски патрулите у нас?

Ски патрулите в планинските ни курорти са главните, които са ангажирани с сигурността на туристите. След вчерашния тежък случай в Пампорово, при който пострада 5-годишно дете, патрулите в курорта са безапелационни, че не се постанова в допълнение обезопасяване, тъй като ограниченията за сигурност са ежедневни. В Банско ски патрулите са 8, а на Витошкото лале за реда на пистата дават отговор двама.

Разказва Карина Караньотова.


В Банско пистите са доста натоварени, изключително в почивни и ваканционни дни, там се събират над 10 000 души. Затова сигурността на туристите и контролът в ски зоната се наблюдават оптимално. Прекалено високата скорост, отнемането на преимущество и карането в нетрезво положение са най-честите проблеми в курорта.

Патрулите предизвестяват по три пъти хората, които основават рискови обстановки, след което имат право да лишават ски картата им за сезона. Ако някой е използвал алкохол или други упойващи субстанции и провокира тежък случай на съответният скиор се сформира протокол със очевидци.

При такива обстановки се намесват и полицейските чиновници, които също дават наряди на ски зоната. Освен за сигурността патрулите наблюдават и за редовността на оборудванията.

На Витоша не е толкоз натоварено, тъй като има една писта, на софийската планина пълномощията на ски патрулите са сходни. Те имат право да вършат забележки на безразсъдните скиори и даже да лишават картата им при съществени нарушавания. Те наблюдават и в пистата да не навлизат нерегламентирано моторни шейни и други моторни транспортни средства.
Александър Жилиев, ски патрул на Витоша: Един от нас има на пистата, който съблюдава за реда на феновете на бели спортове, да се съблюдават разпоредбите за придвижване, задния да пази индивида пред него.
Българска национална телевизия: Как установявате, в случай че някой кара прекомерно бързо?

Александър Жилиев, ски патрул на Витоша: Ако очевидно някой заплашва другите, даваме инструкции да се кара по-внимателно просто.
Радослав Рачков, отговорник на ски патрулите в Пампорово: Има хора, които чуват това, което им споделя патрула, само че има хора, които не се преценяват с безусловно нищо... не си преценят опциите, потеглят по някои писти, които не са за тяхното равнище, патрула потегля след тях, смъкваме ги даже някой път се е случвало на тил.
От управлението на естествения парк разясниха за Българска национална телевизия, че според проекта за ръководство на парка " не се позволява на територията на парка Мотоциклетизъм, потребление на спортни, високо проходими МПС-та отвън пътното компактно платно, а контролът се реализира от държавно-горско стопанство София, Държавно-ловно стопанство Витошко-Студена, както и от горските инспектори от естествен парк " Витоша ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР