Скелетът на гигантски трицератопс, живял преди 66 млн. години, скоро

...
Скелетът на гигантски трицератопс, живял преди 66 млн. години, скоро
Коментари Харесай

Скелет на динозавър на 66 млн. години отива на търг

Скелетът на великански трицератопс, живял преди 66 млн. години, скоро може да принадлежи на някой почитател на динозаврите, който е в положение да прежали няколко хиляди евро.

Екземплярът, наименуван Големия Джон, има череп с дължина 2.62 метра и широчина 2 метра, до момента в който двата му най-големи рога са с дължина 1.1 метра, написа CNN.

Животното е живяло в Ларамидия, островен континент, който се е простирал от днешна Аляска до Мексико. То е намерено през май 2014-а и е изкопано година по-късно, след което е реставрирано в Италия. Останките са били непокътнати в тиня, а скелетът е над 60% приключен. Големият Джон обаче е претърпял трагични събития в живота си и има разкъсвания, евентуално вследствие на борби с други от типа си поради териториална отбрана или ухажване на сътрудник.

Черепът на типа е един от най-големите измежду тези на всички сухоземни животни съгласно Природонаучния музей на Англия. Растителноядните животни като него могат да доближат 5500 кг тегло и 9 метра дължина. Големият Джон е най-големият трицератопс, откриван в миналото. Дължината на тялото му е 8 метра. Очаква се да бъде продаден на цена сред 1.2 млн. и 1.5 млн. евро на търг в Париж на 21 октомври.

Създанията обикаляли Земята по време на късната креда, преди към 66 млн. години на територията на актуалните Съединени американски щати.

Това не е първият път, в който динозавър отива на търг. Продажбата на един от най-завършените фосили на тиранозавър Рекс разруши прогнозите на специалистите, откакто бе продаден за 31.8 млн. $ предходната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР