Скъсаните подводни газопроводи на Русия Северен поток-1 и 2 ще

...
Скъсаните подводни газопроводи на Русия Северен поток-1 и 2 ще
Коментари Харесай

Ройтерс: Русия консервира Северен поток - 1 и 2. Няма да ги поправя - поне засега

Скъсаните подводни газопроводи на Русия " Северен поток " -1 и 2 ще бъдат запечатани и консервирани, защото няма непосредствени проекти за ремонта или повторното им активиране, съобщи Ройтерс, базирайки се на източници, осведомени с проектите.

„ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “, всеки от които се състои от две тръби, бяха построени от съветския държавен газов монопол „ Газпром “, с цел да изпомпват 110 милиарда кубически метра (мкм) природен газ годишно до Германия под Балтийско море.

Три от тръбите бяха спукани от необясними гърмежи през септември, а една от тръбите на Северен поток 2 остава непокътната.

Растящото напрежение сред Москва и Запада поради нахлуването на Русия в Украйна до тогава към този момент беше спряло „ Северен поток 1 “ и попречи на неговия близнак да влезе в употреба. Вашингтон и Киев подлагаха на критика " Северен поток 2 " за това, че усилва зависимостта на Германия от Русия.

" Газпром " сподели, че е механически допустимо да се поправят скъсаните линии, само че два източника, осведомени с проектите, споделиха, че Москва вижда дребна вероятност връзките със Запада да се подобрят задоволително в обозримо бъдеще, с цел да са нужни тръбопроводите.

Европа фрапантно понижи вноса си на сила от Русия през последната година, до момента в който износът на " Газпром "  извън някогашния Съветски съюз понижа съвсем на половина през 2022 година, достигайки постсъветско дъно от 101 милиарда кубически метра.

Един съветски източник сподели пред Ройтерс, че Русия счита плана за " заровен ". Други двама споделиха, че макар че няма проект за ремонт на спуканите тръбопроводи, те най-малко ще бъдат консервирани за вероятно наново активиране в бъдеще.

Друг източник, осведомен с проектите, удостовери, че заинтригуваните страни обмислят консервация.

Това най-вероятно би означавало запечатване на спуканите краища и слагане на покритие в тръбите, с цел да се предотврати по-нататъшна разяждане от морската вода.

Един от съветските източници сподели, че в случай че транспортираният с танкери по море втечнен природен газ  от Съединените щати, който Европа употребява, с цел да компенсира някои от съветските си доставки, стане доста по-скъп, Европа още веднъж може да е подготвена да купува повече от Русия.

Нямаше мнения нито от " Газпром ", нито от акционерите в " Северен поток " - френската " Анжи ", германските " Гасуние " и " Винтерсхал " както и от оператора на " Норд стрийм 1 ".

Ройтерс цитира говорител на немската енергийна компания " E.OН "  , която също има дял в компанията " Норд стрийм АГ " (Nord Stream AG) да казва:

„ Доколкото ни е известно като акционер, не е взето решение за или срещу възобновяване на тръбопровода “.

Москва твърди, без да дава доказателства, че Западът стои зад гърмежите. Миналия месец Белият дом отхвърли като " цялостна небивалица " обява в блога на американския проверяващ публицист Сиймор Хърш, в която се твърди, че Вашингтон е виновен.

Разследванията от Дания, Германия и Швеция към момента не са завършили.

" Северен поток 1 " по този начин или другояче беше неактивен от края на август, когато беше спрян за поддръжка, само че по този начин и не беше рестартиран, защото Русия и Западът спориха за обслужването на помпена турбина на фона на западните наказания.

" Северен поток 2 " с сходен размер беше приключен през септември 2021 година Тогава напрежението с Русия нарастваше и германските регулатори отхвърлиха да го сертифицират. Тогава Берлин замрази плана, дни преди Москва да изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари предходната година.

Руският президент Владимир Путин предложи да се употребява неповредената връзка на Северен поток 2 за изпомпване на газ, само че Германия, която в този момент желае да приключи зависимостта си от Русия, отхвърли концепцията. Полша също спря да купува съветски газ.

В момента Русия изнася единствено към 40 милиона кубични метра газ дневно за Европа през Суджа на границата сред Украйна и Словакия.

Външният министър Сергей Лавров сподели в петък, че Москва, която се надява да сътвори газов хъб в Турция, който да размени балтийския маршрут, към този момент няма да разчита на Запада като енергиен сътрудник.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР