Скъсана дига на шламохранилище доведе до евакуация на 30 души

...
Скъсана дига на шламохранилище доведе до евакуация на 30 души
Коментари Харесай

Младен Маринов: Ситуацията в Перник е овладяна, дигата е поправена

Скъсана дига на шламохранилище докара до евакуация на 30 души от няколко блока в пернишкия квартал " Калкас ".

Ситуацията е овладяна и няма заплаха за хората. Шламохранилището е благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Република ", депото съхранява милиони тонове боклуци от активността на топлоцентралата. Започна следствие, което да откри повода за случая.

" Първата ни задача бе да обезопасим региона на повредата. Благодарение на своевременната реакция на локалната и държавната власт обстановката е овладяна и все още дигата е поправена ", заяви министър Младен Маринов, който дружно с сътрудниците си - министрите на стопанската система и на околната среда и водите, дойдоха тази заран в Перник, незабавно след получения сигнал за пробив в шламохранилище " Седми септември ".

" Уведомен е основният прокурор, който разпореди започването на следствени дейности. Те ще стартират с оглед и надлежно ще преминат към инспекция на документите и изобщо употребата и поддръжката на оборудването. Това следва да бъде изяснено. Колегите ще останат на място до цялостно очистване на следствията и на опасността за локалното население ", сподели още вътрешният министър.

Министър Караниколов добави, че сигналът за повредата е получен в 9.15 часа, откакто тя е овладяна експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда ще извършат проби на водата. По думите му стартират инспекции, които ще обясняват аргументите за зародилия проблем, ще се търси отговорност на притежателя на оборудването. " Най-важното е, че няма заплаха за популацията на Перник ", съобщи още министър Караниколов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че с голямо количество камъни и инертни материали се засипва стената и ще бъде в допълнение укрепен. " Чухте какви са предписанията - това щомохранилище би трябвало да бъде затворено и рекултивирано, тъй че това са последващите стъпки. ", сподели още той.

Хората ще се върнат по домовете си може би през днешния ден, тъй като разливът към този момент е спрян. В момента, в който се откри, че няма никакъв риск за тяхното здраве, ще се върнат.

" Разполагаме с аварийни общински жилища, тъй че в случай че се постанова, ще бъдат обезпечени за хората, които са евакуирани. Нямаме данни за нанесени вреди на домове на хора ", сподели още Владимиров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР