Скъсана дига на местната река Стряма потопи под вода Подбалканските

...
Скъсана дига на местната река Стряма потопи под вода Подбалканските
Коментари Харесай

Скъсана дига на река Стряма удави 5 карловски села след невиждани от 40 г. порои

Скъсана дига на локалната река Стряма потопи под вода Подбалканските села Богдан, Розино, Каравелово, Столетово и Слатина.  Това стана след небивали порои, продължаващи близо две денонощия. 

 По неразбираеми все още аргументи дигата се е скъсала и реката е излязла от коритото си. Националната следствена работа стартира следствие кое е довело до пробива в дигата.

В петте села е оповестено отчасти бедствено състояние. Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените Карловски села. Това сподели пред Българска телеграфна агенция основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН). Той е на място в едно от най-пострадалите села – Каравелово.

По думите му на процедура цялата полицията и пожарна от региона, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. Има застрашени хора, само че за момента не са с директна заплаха за живота. Дали сме инструкции да се качат нависоко и да изчакат силите от прилежащи области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, в това число и от Столична община.

 Цялото с. Богдан е под вода, досега са евакуирани 7 души. А гл. комисар Николов уточни, че на процедура сега село  откъснато, защото най-малко четири моста са разрушени. Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с спомагателна информация, сподели още той. Няма потърпевши хора и с заплаха за живота.

Междувременно, след нощното злополучие, втора приливна вълна заля към 11,30 часа и  село Каравелово.  Според кмета на селото Славка Червенкова обстановката е трагична, а проблемът не е от дъжда, а от препълването на локалната река от водите, които се стичат от планината и дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три фамилии, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за прилежащите села е неосъществим.  " Следващият мост, който е знаков за селото, е мостът при ракиджийницата. Там водата прелива и чакаме от военните да дойдат, с цел да ни оказват помощ. В момента евакуираме хора. Дъждът продължава да вали. Има бедстващи. В момента съм ги настанила в кметството. Три фамилии са все още. Сега чакаме да дойдат пожарната, с цел да вземем още хора, които живеят в най-крайните региони ", каза  Славка Червенкова.

Жителите на Богдан считат, че причина за наводненията е изсичането на горите. „ Ужасно е ситуацията. Събудих се и видях какво става. Съседите долу до втория етаж имат вода, а колите им са в нашия двор, коли, дувари, асмите са по земята, брутално, ужасно е. По пътя се търкалят греди, варели “. В Богдан описаха, че при наводнението в Карлово, предходната седмиц, от Енергото са  орязали дърветата и клоните  около жиците и са ги оставили в реката, без да я почистят от клоните, тъй като по този начин е по-лесно. Местните в Богдан са скептични, че ще получат помощ от страната, защото институциите не извършват отговорностите си, заяви БНР. Според локалните хора сходен проливен дъжд и наводняване не са се случвало от 40 години. Съдействие ще се търси и от " Напоителни системи ", които ръководят Стряма и дават отговор за сигурността на речното корито. В края на август в Карлово беше в действие отчасти бедствено състояние поради огромно наводняване, още веднъж породено от проливните дъждове. 

Порои наводниха и улиците в Копровщица, под вода е и гарата в Сопот. Спряно е придвижването на влаковете за Бургас в региона на Карлово.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР