Скъпоструващите пътувания на министъра предизвикаха вътрешноведомствено и парламентарно разследване, отклониха

...
Скъпоструващите пътувания на министъра предизвикаха вътрешноведомствено и парламентарно разследване, отклониха
Коментари Харесай

Гръмна Скандал До Небесата! Ключов Министър От Кабинета Обикаля Света С Частни Самолети, Народът Плаща Милиони!

Скъпоструващите пътувания на министъра провокираха вътрешноведомствено и парламентарно следствие, отклониха вниманието от дневния ред на администрацията на Тръмп и разгневиха президента, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът на опазването на здравето и публичните услуги Том Прайс подаде оставка и тя бе призната от президента, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Министърът стана първият член на кабинета, заставен да се отдръпна.

Бившият конгресмен републиканец от Джорджия остана на поста по-малко от осем месеца. Публичното опрощение на Прайс и частичното покриване на разноските на данъкоплатците не го избави.

Вчера Тръмп обществено изрази разочарованието си от посланието, което пътуванията на Прайс са изпратили, до момента в който администрацията се стреми да ореже обществените разноски.

Не съм удовлетворен, това мога да ви кажа, не съм удовлетворен, сподели Тръмп пред репортерите на моравата пре Белия дом, до момента в който се качваше във боен хеликоптер, с цел да отпътува за уикенда в голфклуба си в Ню Джърси и добави, че не му харесва " оптиката " /израз от американския политически диалект, означаващ по какъв начин наподобява даден случай в очите на обществото/.

Неофициално в частни диалози Тръмп споделял с доближените си през последните дни, че неговият министър е станал причина за похищение на публичното внимание с честото наемане на частни чартърни самолети за служебни пътувания с парите на данъкоплатците, когато по-евтини търговски полети щели да свършат работа в множеството случаи.

Според Тръмп абсурдът с Прайс засенчвал неговия проект за данъчна промяна и компрометирал предизборното му заричане " да пресуши блатото " на корупцията във Вашингтон.

Гафът провокира следствие на пътуванията на други членове на кабинета от комисията за контрол в Камарата на представителите. Върнатите от Прайс 51 887,31 $ за компенсиране на пътните му разноски не удовлетвориха Белия дом. 62-годишният някогашен хирург ортопед от Атланта, станал политик, се издигна до ръководител на Бюджетната комисия на Камарата, където беше прочут като фискален " ястреб ".

Когато влезе в администрацията на Тръмп, президентът го хвалеше като закостенял политически специалист, кадърен да напише нов закон за опазването на здравето, който да размени този на президента Обама.

Но Прайс се оказа по-скоро вторичен състезател в несполучливата борба на републиканците против Обамакеър, до момента в който вицепрезидентът Майк Пенс пое водещата роля, изключително в Сената.

Представата за Прайс, който се разхожда с частни самолети /включително до три страни в Африка и Европа през май/, до момента в който депутатите от Републиканската партия се мъчат да анулират Обамакеър, провокира много отвращение на Капитолия.

Вицепрезидентът Пенс пътуваше в чужбина с военни самолети.

Демократите бяха удовлетворени да видят Прайс да си отива и някои приканиха Тръмп да назначи министър, който да им протегне ръка.

Тръмп назначи Дон Джей Райт, заместник-помощник министър на опазването на здравето, за краткотрайно изпълняващ длъжността.

Протеже на вицепрезидента Пенс - Сийма Върма, се загатва като вероятен правоприемник на Прайс. Тя е админ на Центровете за услуги по Медикеър и Медикейд - службата, която ръководи стратегиите за здравно обезпечаване, обслужващи над 130 милиона американци.

" Политико ", изданието, което разкри аферата, преброи не по-малко от 26 пътувания на Прайс с частни самолети от началото на годината, на обща стойност над 400 000 $. Особено скандално било пътешестване от Вашингтон и Филаделфия със аероплан, нает за 25 000 $, въпреки че сред двата града има многочислени постоянни полети.

Разстоянието от интернационалното летище Дълес в предградията на Вашингтон до интернационалното летище на Филаделфия е 135 благи.

62-годишният Прайс употребявал пътешестване през юни до Нашвил, Тенеси, за обяд със сина си, който живее в града, твърди Политико. Публикацията провокира проверка от офиса на основния контрольор на здравното министерство, която да откри дали пътуванията на министъра са нарушили федералните правила, задължаващи държавните чиновници да минимизират разноските.

Надзорната комисия на Камарата на представителите изиска данни за пътуванията на сулжителите от Белия дом и от 24 федерални министерства и организации.

Първоначално от канцеларията на Прайс твърдяха че неговата претовареност налагала да прибягва до чартърни полети понякога, само че по-късно позицията му се промении и той съобщи, че е чул рецензиите и ги е приел драговолно.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР