Скъпият газ повишава потреблението на въглища за производството на ток

...
Скъпият газ повишава потреблението на въглища за производството на ток
Коментари Харесай

Продажбите на въглища растат с 30%, но "Мини Марица-Изток" пак работят на загуба

Скъпият газ покачва потреблението на въглища за производството на ток в ТЕЦ-овете Това води до моментно усъвършенстване на финансовите индикатори на мините Дългосрочно обаче бизнесът им е с лимитирана вероятност поради развиването на ВЕИ и новите технологии
Държавните " Мини Марица-Изток " са продали с 31.5% повече въглища през 2021 година по отношение на 2020-а. Това усъвършенстват финансовото им положение, само че все пак сдружението регистрира загуба - то приключва годината на минус от 18.9 млн.лв.

Общият размер на пасивите (търговски отговорности, към личния състав и др.) обаче пораства - 362.7 млн.лв. на фона на 344 млн.лв. година по-рано. Това демонстрира докладът за 2021 година на компанията, която се занимава с рандеман на лигнитни въглища, предопределени за работата на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", " Ей и Европейски Съюз Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и " Брикел ".
Реклама
Общите доходи на мините порастват с 30.3% до 602 млн.лв. спрямо миналата 2020 година, като това нарастване се дължи на по-големия рандеман на въглища, защото изкупната цена на въглищата е контролирана и не е променяна от 2014 година насам. В същото време обаче е регистрирано доста повишаване на разноските за електрическа енергия - огромните роторни багери на мините се задвижват с ток и сдружението е един от най-големите потребители в страната. Спрямо 2020 година те са нарастнали съвсем двойно - с 99.1% до 114 млн.лв., демонстрира още докладът.

Парадоксът тук е, че мините продават въглищата си на централи по контролирани цени, а по-късно купуват от тях електрическата енергия на свободни (борсови) цени. Също по този начин държавните мини са единственото огромно дружество, което не е подхванало стъпки за създаване на лична слънчева централа, която да генерира част от нужната електрическа енергия и да спести разноски. Старите рудници са извънредно подобаващи за такива планове, само че е въпрос и на предпочитание от страна на шефовете за реализирането им.
Да живеят въглищата
Данните от доклада демонстрират, че продажбата на въглища е вървяла повече от добре през м.г. и приходите на " Мини Марица-Изток " от това перо са достигнали 497 млн.лв. при 379 млн.лв. година по-рано. Това е нарастване от 31%, като от доклада се вижда, че с максимален дял в реализацията на продукцията предстоящо е държавният Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ". Именно тя стартира да работи на по-високи обороти след повишението на борсовите цени на тока през септември, които към този момент покриват разноските й.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК ЕАД Собствен капитал 797,9 Печалба -32,1 Активи 1141,9 Пасиви 344,0 Брой заети 7191 Приходи 494,2 Данните са за 2020 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Реклама През м.г. " Мини Марица-изток " е продала въглища на за 172.3 млн. лева на фона на продажби за 111.5 млн. лева година по-рано. Сумата се приближава до тази от 2019 година, когато мините са продали въглища на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " за 196 млн. лева Точно какъв брой е работил държавният Топлоелектрическа централа следва да се види в доклада на централата, който, само че към момента липсва. Засега от доклада към деветмесечието се вижда, че даже откакто през юли Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " стартира да работи на цялостна мощ,
Първото тримесечие на 2022 година обаче стартира повече от добре за държавните мини. Компанията регистрира облага от 55 млн.лв. на фона на загуба от 7 млн.лв. за същия интервал на м.г. Основната причина за доста усъвършенстваното финансово положение е продажбата на въглища - добивът се усилва съвсем двойно от 5.5 на 10.5 млн. тона. Приходите по това перо са били за 98.6 млн.лв. при цели 192.8 млн.лв. за първите три месеца на актуалната година. Ако тези резултати се запазят до края на годината мините ще подобрят финансовото си положение. Този взрив в продажбата на въглища обаче не е резистентен, а е резултат от скъпия газ. Ако цените на газа се успокоят потребността от въглища ще намалее. Паралелно, с развиването на ВЕИ и, въглищната енергетика също ще понижава.
Рисковете - война, инфлация, ток
" Мини Марица-Изток " няма директна експозиция към Украйна, Русия или Беларус, само че въздействието върху общата икономическа обстановка може да даде отражение на активността на главните му снабдители на горива, материали и аварийни елементи, се показва в доклада на сдружението.
Реклама
В него се показва, че евентуално индиректно влияние може да се окажат и съмненията в цените на първични материали и материали, цената на силата, инфлацията и други По-нататъшна ескалация на спора и преустановяване на връзките за доставки с съветски компании може да окажат доста влияние върху активите, пасивите и финансовите резултати на сдружението, предизвестяват от " Мини Марица-Изток ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Румяна Гочева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР