Скъпи господин Медведев, всяка руска победа ни носи надежда. Това

...
Скъпи господин Медведев, всяка руска победа ни носи надежда. Това
Коментари Харесай

Защо руската пропаганда в арабския свят е толкова успешна

" Скъпи господин Медведев, всяка съветска победа ни носи вяра ”. Това пише в отворено писмо на иракски военни до бившия съветски президент.

Русия е “мечът на отмъщението, който ще донесе правдивост на всички хора, които са страдали поради самопровъзгласилите се господари на света ”, се споделя още в писмото, което е оповестено в Телеграм от иракския новинарски канал “Sabereen News ”, който има към половин милион почитатели. “Голяма част от света чака безусловната победа на Русия ”, четем още там.

“Sabereen News ” се поддържа от иракски милиции, подкрепяни от Иран. Те са обичайни съперници на Съединени американски щати, най-много след като иранският военачалник Касем Солеймани беше погубен в Багдад през януари 2020 година.

На Запад множеството хора са наясно с съветските дезинформационни акции, споделя историчката Надя Овейдат в собствен разбор за Вашингтонския институт за близкоизточна политика. “Това, което не осъзнават, е, че има също толкоз рискови пропагандни акции на арабски език, чиято цел е да трансформират визията на Близкия изток за съветската война в Украйна ”, споделя Овейдат.
Русия е пазителка, а Съединени американски щати и Европейски Съюз - виновни за рецесията
Проруската дезинформация на арабски визира огромен набор от тематики в Близкия изток. Например, огромен брой погрешни изказвания засягат украинския президент Володимир Зеленски. В едно от известията се твърди, че той към този момент е напуснал Украйна, а в други Русия е показана като страж на хората в Украйна, до момента в който Съединени американски щати и Европейски Съюз са виновни за продоволствената рецесия. Всички изказвания обаче се въртят към една съществена теза - Русия не е виновна за военните закононарушения в Украйна.

Докато Европейски Съюз спря разпространяването на руския агитационен ефирен канал “Russia Today ” (RT), арабскоезичният уеб страница на малкия екран към момента е наличен в целия Близък изток. Трудно е да бъде оценено с акуратност въздействието на “RT ” измежду арабските фенове, само че каналът въпреки всичко е един от най-популярните в района - дружно с “Ал Джазира ”, “Ал Арабия ” и “Скай Нюз Арабия ”.
Привлекателни, само че подправени рускини
В последните месеци арабският уебсайт на RT се показва по-добре от другите западни медии, които оферират наличие на арабски език, разяснява Мустафа Аяд от Института за стратегически разговор, който следи и проучва екстремистки послания онлайн.

Много по-важни за Русия обаче са страници и групи във Facebook, където може да се сътвори атмосфера на шерване. “Трябва да се обърне внимание освен на държавните организации, само че и на многочислените страници във Facebook, които споделят, употребяват наново и ребрандират наличие от RT и “Sputnik ”. Tе играят значима роля в разпространяването на посланията на Кремъл ”.

В изследването си Институтът за стратегически разговор доближава до редица профили в обществените мрежи със стотици хиляди почитатели. Много от тях наподобява са следени от рускини, които разгласяват проруска агитация на арабски език. Всички профили и фотоси обаче са подправени. Въпреки това проучването демонстрира, че тези профили притеглят доста почитатели мъже. Много от профилите, за които е било открито, че са подправени, са били блокирани.

Информация, получена по такива канали обаче получава двойно повече внимание от обичайните медии, споделя Аяд.
“Не всички желаеме да получаваме заповеди от Чичо Сам ”
Популярните проруски разкази се харесват на арабската аудитория по редица аргументи. Арабските държавни медии, които са свързани с държавните управления на обособените страни и постоянно са финансирани от тях, играят значима роля. Хората нормално им нямат доверие. В същото време изследователи от Института за Близкия изток във Вашингтон оповестяват, че съветските медии, които приготвят наличие на арабски език, са в пъти по-активни от английските, американските или другите европейски медии с въздействие в Близкия изток.

Има и други аргументи. В проучване на " Маршал център " от 2021 година излиза наяве, че (поне преди руската инвазия в Украйна) е било широкоразпространено изказванието, че Русия твърдо се опълчва на външна интервенция в суверенитета на която и да било страна. Повечето иракчани, които са претърпели американската военна интервенция в страната, поддържат тази теза. Изглежда, че и войната в Украйна не съумява да промени това поверие в Близкия изток. Единствените фигури с власт, които се опълчват на съветското въздействие в района, са някои политически сили, да вземем за пример членове на сирийската съпротива. Недоволството от ролята на Съединени американски щати в локалната политика обаче е надалеч по-голямо.

Популярна е и тезата, че Русия се стреми към реализиране на нов международен ред, в който властта не е съсредоточена единствено на едно място - нещо, което съветската агитация поддържа, потвърждавайки че светът се управлява само от западните ползи. Това изказване се популяризира дейно и в страни като Саудитска Арабия и ОАЕ, чийто държавни управления се пробват да получат повече власт в района и в международен мащаб. Както написа в проруски профил в Туитър: “Не всички желаеме да получаваме заповеди от Чичо Сам ”.
Антизападни настроения
Начинът, по който действа съветската външна политика, е посредством опити да пречупи действителността. “Всички разкази, които се употребяват от руската пропаганда обаче имат едно общо нещо между тях - съдържат парченце истина ”, споделя Дмитри Горенбург от " Маршал център ".

Мустафа Аяд от Института за стратегически разговор има сходно на Горенбург мнение. Според него прокремълските послания употребяват “лицемерието и намесването на Запада в района ”, с цел да обрисуват западната поддръжка за Украйна като двойна игра, която е рискова.

“Това е форма на митинг ”, споделя медийният анализатор от Кайро Ясер Абдел Азиз.

“Голяма част от арабската аудитория е уверена, че западните медии са пристрастни. Смятат, че те са настроени против арабите и исляма ”.

В района има насъбрана мъка от това, а съветската агитация се възползва от нея.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР