Скандинавската митология е описала много впечатляващи места в Деветте царства.

...
Скандинавската митология е описала много впечатляващи места в Деветте царства.
Коментари Харесай

Всичко за Валхала

Скандинавската митология е описала доста впечатляващи места в Деветте царства. Нищо обаче не може да се съпостави с величието и хубостта на Валхала. Това е златната зала на господ Один в Асгард. Тя е известна с това, че в нея се провеждали пиршества, където се събирали всички скандинавски богове и герои.

Във Валхала обитавали убитите герои, с цел да реализиран същинско великолепие в задгробния живот. Кой боец да бъде позволен във Валхала, решавали валкириите - свирепи жени-воини.

Описание на Валхала

Всички предмети в златната зала, които са разказани, приказват за великолепието и разкоша на това място. Покривът бил изработен от щитовете на убитите воини, гредите - от копията им, а предметите - от нагръдниците им.

До вътрешността на Валхала се влизало през 540 порти, защитавани от вълци, и 800 воини можели да влязат по едно и също време в залата.

В трапезарията седели на столове, направени от нагръдниците им, убитите воини, а пейките в залата били покрити с пощенски платна, вместо със сено, както било всекидневно.

В центъра на високата маса седял самичък Один на престол, заобиколен от двете си вълчици, а до раменете му - двата му гарвана.

В това място се намирал и магическият глиган, който можел да се възвърне всякога, откакто воините се нахранят от месото му.

Вълшебно създание там е и козата Хайдрун, която можела да създава медовина от вимето си вместо мляко. Така воините пирували дълго и постоянно имали храна. Еленски впряг пък им давал чиста и питателна вода.

Целта на построяването на Валхала

 Всичко за Валхала

Целта на построяването на Валхала обаче не била да се сътвори място за безконечни пиршества на героите, а с цел да могат те да се бият един до друг с боговете по време на Рагнарок. Така се наричала жестоката борба в края на дните или залезът на боговете. В нея силите на злото, водени от Локи, щели да се изправят против боговете, водени от Один. Така че всичко, което се случвало във Валхала, било в действителност подготовка за великата борба.

Съпругата на Один - Фрея, била толкоз впечатлена от Валхала, че също построила своя зала за себе си и бойците, паднала в борба, които не били определени от валкириите. Това място приемало и дами, умряли при раждане. Решението на Фрея демонстрира какъв брой впечатляваща сграда била Валхала.

Вижте още: Суеверие за съня от Скандинавските легенди

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР